Fındık fiyatları Giresun'da yükseldi ama bu yıl yükseliş maliyetin altında kaldı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan fındık fiyatları Giresun'da yükselse de bu yıl fiyatların maliyetin çok altında kaldığını söyledi. Fiyatların Ordu ve Fatsa'da ise düşüşü sürüyor.

Birçok kişinin geçim kaynağı olan fındık son günlerde rekoltesi ve maliyet düşüklüğü ile gündemde yer alıyor. Fındık fiyatları Giresun'da artış gösterse de bu beklenenin üstünde olmadı. Bunun yanı sıra Ordu, Fatsa ve Çarşamba'da fiyatlar düştü. Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran ise bu düşüşteki sorumlunun uyarıları dikkate almayan ve emanete fındık veren üreticiler olduğunu söyledi. Rekabet kurumunun piyasaya düzenleme getirmesi beklenirken kabuklu fındığın kilogramının sezon başında 15 TL'den satılırken, ticaret borsalarında yaklaşık 13 TL'den satıldığı belirtiliyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan rekoltenin düşüklüğüne dikkat çekerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan tahmini rekoltenin 468 bin ton olduğunu söyledi.

FINDIK ÜZERİNDEN OYUN OYNANIYOR

Nurittin Karan tekelci ve ihracatçı firmaların fındık üzerinden oyun oynadığını belirtti ve bu yıl illerden elde edilen ürünün 50 kilogramı geçmediğini söyledi. Maliyetin çok altında işlem gören fındık üreticileri çok zor durumda bıraktı ve yeni satış politikaları izlemelerine neden oldu. Birçok üretici ürünülerinin elde kalmaması için internet üzerinden satış yapamaya başladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise açıklamlarında azda olsa yükselen artışa sevinmelerinin mümkün olmadığını ve 11 liranın üreticiler için yetersiz olduğunu söyledi. Soydan bu rakamların ümit verici olduğuna da değindi.

PİYASADA BASKI UNSURU OLUŞTURULUYOR

Giresun Ziraat Odası Başkanı tekelci ve ithalatçıların Avrupalı alıcılara 'siz bir ay yeni kontrat yapmayın ve yüksek fiyat teklif etmeyin, fiyatları düşürelim ondan sonra yeni alım yaparsınız.' şeklinde söylemde bulundukları ile ilgili duyumlar aldıklarını belirtti ve bunun da piyasada bir baskı unsuru oluşturulduğunu söyledi. Fiyatların sabahtan akşama düştüğü belirtilirken Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesinin yaşandığı açıklandı. Karan açıklamalarında fındık fiyatını düşürmeye çalışan baskıcı güç mü yoksa üreticinin direnişi mi galip gelecek önümüzdeki süreçte göreceğiz. Birde yine son günlerde dillendirilen geçen yıldan devir fındık daha ne kadar ihtiyacı karşılayacak merakla beklemekteyiz diyerek tek dertlerinin üreticinin alın terini kazanması olduğunu söyledi. Fındık fiyatları Giresun'da en yüksek 12.41 TL, Ordu'da 11.50 TL, Çarşamba'da ise 11.65 TL oldu.

Yorumlar