Fındık Gelir Desteği Başvuruları için son başvuru tarihi 28 Ekim’de

Fındık üreticilerine yıl içerisinde alan bazlı ödenen gelir desteğine başvuruları uzatıldı. 2016 Fındık gelir desteği ödemesi yapacak olan üreticilerin son başvuru tarihi olan 28 Ekim’e kadar başvuru yapmaları gerekiyor.   

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) tarafından her yıl fındık üreticilerine alan bazlı ödenen Fındık Gelir Desteği Ödemeleri için başvurular 28 Ekim 2016 tarihinde sona eriyor. 1 Nisan 2016 tarihinde sona erecek olan başvurular uzatılarak Ekim ayına alınmıştı. Resmi Gazete ‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 2015 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış olan üreticiler için fındıkta 2015 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği için son başvuru tarihi 28 Ekim tarihi olarak açıklanmıştı. Başvuru süresinin uzatılma sebebinin ise, Türkiye genelinde 16 ilde yaklaşık 10 bin fındık üreticisinin olmasına karşın ve bu üreticilerin ÇKS’ ye kaydı olmasına karşın 1 Nisan’a kadar müracaat yapılmaması nedeniyle söz konusu çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi olduğu belirtildi.

ÖDEMELER DEKAR BAŞINA 170 TL

Fındık üreticisine bı yıl verilecek gelir desteği ödeneği alan başına 170 TL yapılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği̇ Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak." dendi.

 

GEREKLİ BELGELER

Fındık Gelir Desteği Başvurusu yapacak olan fındık üreticileri için gerekli olan belgeler şu şekilde belirlenmiştir.  Başvuru yapacak olan üreticilerin, ÇKS’ ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) ve FKS’ ye (Fındık Kayıt Sistemi) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Daha sonra aşağıda belirtilen belgelerle il/ilçe müdürlüğüne belirtilen süre içerisinde müracaat edebilecekler.

  1. a) Başvuru dilekçesi
  2. b) Fındık üretici belgesi.

BAŞVURU YAPAMAYACAK ÜRETİCİLER

Aşağıdaki şartları taşıyan üreticiler destek başvurusu yapamayacaklar.

  • a) Müracaat yılında ÇKS ve FKS’ye kayıtlı olmayanlar.
  • b) Fındık bahçesinde ara ziraatı yapanlar.
  • c) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler.
  • ç) 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesine istinaden destekleme programlarından yararlandırılmamasına karar verilenler.
  • d) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.


İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞA BAŞLADI

Fındık Fiyatlarının son haftalarda oldukça düşük seviyeden işlem görmesi nedeniyle üretici çaresi fındıklarını internet üzerinden satmaya başladı.  Fındık üretimi yapılan illerin serbest piyasalarında fındık ortalama 13 liradan işlem görmesi sonucu, bazı üreticilerin fiyatın artacağı beklentisiyle ürününü evinde bekletmelerine karşın,  bazı üreticilerin fındığını saklamak yerine akıllarındaki fiyattan satmak için alternatif yollara başvuruyorlar. Fındıklarını satmak için İnternetteki alışveriş sitelerini tercih eden üreticilerin bazıları 1 kilogram kabuklu fındığı 20 liradan satışa çıkarırken, kimisi de 25 liradan satışa sunuyor.

Yorumlar