Fındık Fiyatlarının düşmesi Ordu ve Giresun'da hayal kırıklığı yarattı!

Fındık fiyatlarının sona günlerde düşük fiyattan alıcı bulması, Ordu ve Giresun'daki üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Fındık piyasasında yaşanan ani düşüşlerle ilgili üreticiler ve Ziraat Odası Başkanlarından açıklama geldi.

Birçok ilde önemli bir geçim kaynağı olarak görülen fındık ani düşüşü ile üreticiyi tedirgin ediyor. Fındığın ellerinde kalmasından korkan üreticiler çareyi internet üzerinden satış yapmakta buldu. Kabuklu, kabuksuz, toptan ve perakende seçenekleri ile satışa sunulan fındıkların kilosu da seçeneklere göre değişiyor. Yetiştirilmesi, toplanması ve daha birçok açıdan büyük bir özen isteyen fındık değerinin altında fiyatlara satılıyor.Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan düşüşler ile ilgili "Fındık rekoltesinin geçen yıla göre yarı yarıya düşük olmasına rağmen fiyatların sürekli gerilemesine anlam veremiyoruz. Bizlerin de sabrı taşmaktadır. Kimsenin bu üreticinin hakkını gasp etmesine izin vermeyeceğiz. Beklentimiz bir an önce bu fiyata müdahale edilmesidir. Artık üretici yoruldu. Üretici çok yıprandı. Üretici ne yapacağını şaşırdı. Bu üreticinin de bir sabrı var. Kimse bizimle alay etmesin. Biz sadece hakkımız olan rakamı istiyoruz. Kimseden sadaka falan istemiyoruz." dedi. Geçtiğimiz yıldan daha da düşük fiyatlarda olan fındığa sebep olarak tekelleşme ve erken piyasaya inmesi gözü ile bakılıyor. 

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

İl il değişen fındık fiyatları 15 TL'den 11.25 TL'ye kadar geriledi. Fındığın en yüksek fiyatı ise 13.35 TL'yi geçmiyor. Birçok üretici fındığını satmak yerine beklemeyi tercih ederken bazıları da internetten satış yaparak elindeki fındığı çıkartmaya başladı. İnternet üzerinden fındığını satışa çıkaran üreticilerden Serkan Özen yaşanan düşüşlerden ötürü "Ben de çareyi fındığımı internet üzerinden satışa çıkarmakta buldum. Oldukça kaliteli olan fındığın kilogramını 25 lira olarak belirledim." dedi.

"ÜRÜNÜMÜZÜN DEĞERİ 18 LİRA OLMALI"

Üreticiyi mağdur eden fiyatlarla ilgili birçok Ziraat Odası açıklama yaptı ve buna derhal müdahale edilmesini istediklerini belirtti. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan fındık fiyatları ile ilgili, "Fındık üreticisinin alın teri her sezon olduğu gibi bu sezonda gasp edilmeye çalışılıyor” dedi. Pazara ürün inmemesine rağmen fındık fiyatının baskı oluşturularak düşürüldüğünü belirten Karan, “Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesi olduğu bir dönemde fiyatın yükselmemesini anlamak mümkün değil. Bu yıl üreticimize bir kilo fındığın maliyeti ortalama 13 liradır. Bir ürünü satarken en az yüzde 30 kar payı konulduğunu hesap edersek bu yıl bizim ürünümüzün değeri 17-18 lira olmalıdır. Buna rağmen halen fındık fiyatını düşürme çabası içerisinde olanlar ne yazık ki, üretici ve Türk fındığına ihanet etmektedir. Fındık konusunda Avrupalı alıcıların hakkını koruyanlar acaba ülkenin teminatı olan Karadeniz insanının hak ve hukukunu koruma çabası ve gayretinde ne zaman olacaktır. Fındıkta arz ve talepten bahsedenler nerede? Talep var ama biz fındık satmıyoruz dersek sonrada çıkıp, Türk fındığı tehlike altında dersek kimse bize inanmaz." dedi. 

FAYDASI ÇOK ALICISI AZ

İnsan sağlığı açısından birçok faydası olan fındığın tansiyon, kalp ve kemik hastalıklarına iyigeldiği bilinmektedir. İçerdiği lifler bakımından çok zengin olan fındık kabızlıklıkları da gidermekte ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Buna rağmen son günlerde fiyatı ile gündeme gelen fındığın müdahale edilmez ise 7 TL'ye kadar düşmesinden korkuluyor.

İL İL FINDIK FİYATLARI

Terme 11,50 TL 12,00 TL
Trabzon 11,50 TL 12,00 TL
Ünye 11,50 TL 12,00 TL
Zonguldak 11,50 TL 12,00 TL
Akçakoca 11,50 TL 12,00 TL
Ordu 11,50 TL 12,00 TL
Sakarya 11,25 TL 11,75 TL
Samsun 11.50 TL 12,00 TL
Çarşamba 11.50 TL 12,00 TL
Düzce 11,50 TL 12,00 TL
Fatsa 11.50 TL 12,00 TL
Giresun 12.85 TL 13,35 TL
Kocaeli 12.00 TL 12,50 TL

Yorumlar