Günlük fındık fiyatları artışı için umutlar Başbakan'a bağlandı

Üreticilerin günlük fındık fiyatları ile ilgili sorunları artarak sürüyor. Giresun ve Ordu gibi şehirlerin önemli geçim kaynağı olan fındık için Başbakan ve diğer yetkililerin bir çözüm getirmesi bekleniyor.

Uzun uğraşlar verilerek üretilen fındıklar için piyasada sular durulmuyor. Bir gün düşen bir gün artan günlük fındık fiyatları üreticileri zor durumda bırakmaya devam ediyor. İstenilen miktarda yükselmeyen fiyatlar Ordu, Giresun, Düzce ve Samsun gibi birçok yerde değişiklik gösteriyor. Büyük marketlerde oldukça yüksek fiyata satılan fındıkların kilosu 12 liradan alınıyor fakat satılan yüksek miktardaki fındığın üreticiye yansımaması dikkat çekiyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin geçtiğimiz günlerde fındık ile ilgili bir proje yapacaklarını açıkladı. Servet Şahin proje kapsamında üreticileri ihracat yapılan ülkelere yurt dışına götüreceklerini bunun yanı sıra yurt dışındaki alıcıları da Türkiye’ye getireceklerini söyledi. Projenin bedelinin 3 milyon dolara yakın olduğunu belirterek projenin %75’ini Ekonomi Bakanlığı'nın karşıladığını belirtti.

BAŞBAKAN'DAN ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Fındık fiyatları için üreticiler birçok yetkiliden çözüm getirmesini bekliyor. Çareyi internet üzerinden satış yapmakta bulan bazı üreticiler bunun uzun süreli bir çözüm olmayacağını da düşünüyor. Günlük fındık fiyatları bugün Ordu'da 11.75 TL, Giresun'da 13.70 TL, Düzce'de 11.25 TL, Samsun'da ise 11.30 TL olduğu açıklandı. Fiyatlarla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a bir dosya sunulmuş ve çözüm getirilmesi beklenmişti. Bunun ile ilgili ürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan üreticinin sabrının tükendiğine değinerek üreticilerimiz artık çözüm bekliyor inanıyoruz ki hükümetimiz bu konuda olumlu bir adım atacaktır açıklamasında bulundu.

TABAN FİYAT UYGULAMASI

Fiyatlarda yaşanan dengesizlik ile ilgili bir başka açıklama da Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman'dan geldi. Yaman biz üretici temsilcileri olarak fındık fiyat tartışmalarından son derece rahatsısız. Her yıl yaşanan bu tartışmaların son bulması için devlet mutlaka fındık piyasasına girmeli ve taban fiyat uygulaması hayata geçirilmeli. Piyasada yaşanan panik havası nedeniyle fiyatta düşüş söz konusuydu. Panik havasının dağılmasıyla birlikte fiyat yeniden toparlandı. Bugün haftaya ortalama 12,50 liradan başladı çünkü fiyat bir çıkıyor, bir iniyor, bekleyip göreceğiz diyerek ifade etti. Fındık fiyatları şimdilik birçok ilde yükselişe geçse de bu yükselişin uzun sürmeyeceği üreticiyi korkutuyor.

Yorumlar