Fındık fiyatları Ordu'da yükseldi yeni projeler yapılabilir

Bu yılı büyük oradan düşüş yaşayarak geçiren fındık üreticileri fındık fiyatlarının artmasını bekliyor. Bununla ilgili Ordu Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin açıklama yaptı. Fiyatlar yükselse de bu yeterli görünmüyor.

Geçtiğimiz günlerde düşüşü ile konuşulan fındık fiyatları bugün yükselişi ile gündemde yer aldı. Açıklamalara göre fındık fiyatları Ordu'da en yüksek 11.25 liradan işlem görürken Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin fındık için yapmaya hazırlandıkları projeden söz etti. İstenilen seviyeye bir türlü gelemeyen fındık için rekabetçiliği arttırma projesi çalışmaları yapılıyor. Karadeniz halkının en önemli geçim kaynaklarından olan fındığın düşüşüne artık dur demeye hazırlanan yetkililer proje hakkında açıklama yaptı.

KABUKLU FINDIKTA YÜKSELİŞ

Fındık üreticisi fındık fiyatları için artış beklerken Ordu'dan kabuklu fındıkta yükseliş olduğu açıklaması yapıldı. Fiyatlar Ordu'da 11.25 TL, Çarşamba'da 11.50 TL, Giresun'da 13.70 TL, Samsun'da ise 11.30 TL oldu. Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan Ordu'daki fiyat yükselişini duyurdu fakat bunun yeterli olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde 10.50 TL'ye kadar düşen fındık fiyatlarının biraz olsun artması üreticiyi umutlandırıyor. Fakat bu yükselişin artarak devam etmesi bekleniyor. Arslan Soydan umutlarının gelecek aya kaldığını söyledi ve beklediğimiz seviyeye ulaşmasını temenni ediyoruz. Artık bu rakamlar başta üreticiler olmak üzere manav ve tüccarları da rahatsız etmektedir dedi.

FINDIK İÇİN PROJE

Servet Şahin proje ilgili projenin adı URGE projesi, yani iç ticaretle değil, dış ticaretle ilgili bir proje, biz bu proje kapsamında sizleri ihracat yaptığınız ülkelere yurt dışına götüreceğiz. Bunun yanı sıra yurt dışındaki alıcıları da Türkiye’ye getireceğiz. Tabi bu işlemler gerçekleşirken eğitim programları yaparak bazı konularda bilgiler aktaracağız dedi. Ayrıca projenin bedelinin 3 milyon dolara yakın olduğunu belirterek projenin %75’ini Ekonomi Bakanlığı'nın karşıladığını söyledi. Proje ile birlikte ücret ödemeden yurt dışındaki alıcılarla bir araya gelineceği ve projenin 2018 yılın sonunda biteceğini belirten Şahin, bitinceye kadar da 10 defa yurt dışına çıkacaklarını, daha sonra ise yurt dışındaki alıcıları da buraya davet edeceklerini belirtti. Bu şekilde yurt dışına çıkarak fındığın kalitesinin tüm dünyaya gösterilebileceği düşünülüyor.

Yorumlar