FETÖ'nün darbe girişiminde amaç kaos muydu?

FETÖ’nün darbe girişiminin yankıları devam ediyor. Darbeci askerlerin sivil halkın üzerine ateş açması, Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi, Meclis’in bombalanması ‘FETÖ’nün amacı iç savaş çıkarmak mıydı’ sorusunu akıllara getirdi.

15 Temmuz akşamı FETÖ mensupları tarafından başlatılan darbe girişimi güvenlik güçlerinin operasyonuyla püskürtüldü. Darbe girişiminin üzerinden bir haftadan daha fazla süre geçmesine rağmen yankıları devam ediyor. Soruşturma kapsamında birçok kişi gözaltına alınırken darbe girişimi gecesine ait yeni görüntüler de gün yüzüne çıkıyor. Darbeci askerlerin sivil vatandaşların üzerine ateş açması ve bombalar yağdırması, Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi ve TBMM’nin bombalanması ‘FETÖ’nün amacı iç savaş çıkarmak mıydı’ sorusunu akıllara getiriyor.

FETÖ’nün darbe girişimindeki amaçlarını AjansHaber’e değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, “FETÖ’nün darbe girişiminde bir tane amacı yoktu, amaçları vardı. İlk amacı milletin şahsında Recep Tayyip Erdoğan’ı cezalandırmaktı.  FETÖ’nün planına göre halkın da cezalandırılması gerekiyordu. Bu memleket bize yar olmayacaksa kimseye yar olmasın mantığı vardı. Bunlar asla tek olarak hareket etmiyorlar, işbirlikçileri var.  FETÖ iç savaşı amaçlamış olabilir ama asıl can alıcı nokta, Türkiye’nin işgal edilmesi söz konusuydu. İç savaştan daha muhtemel olan işgaldi” dedi.

Prof. Dr. Ensar Nişancı, FETÖ’nün darbe girişimindeki amaçlarını AjansHaber’e değerlendirdi:

“FETÖ’NİN BİRDEN FAZLA AMACI VARDI”

FETÖ’nün darbe girişiminde bir tane amacı yoktu, amaçları vardı. İlk amacı milletin şahsında Recep Tayyip Erdoğan’ı cezalandırmaktı. Çünkü, Erdoğan’a karşı çok kin yüklemişlerdi. Bu yapı daha fazla kinin ve öç alma duygusunun motive ettiği bir motivasyonla hareket ediyorlardı. Darbenin yapılma biçiminden de bunu görüyoruz. Erdoğan’ı etkisiz hale getirmek için suikast timleri gönderdiler. Suikast timinin gönderilmesinden bir intikam duygusu olduğunu anlayabiliriz.

“DARBE GİRİŞİMİNDEKİ İKİNCİ AMAÇ YÖNETİME EL KOYMAKTI”

FETÖ’nün darbe girişimindeki ikinci amaç yönetime el koymaktı. ‘40 yıldır iğneyle kuyu kazıyoruz ve bu işin sonuna kadar gelmişken, bunu elimizden alıyorsunuz. Biz gücümüzün geri dönüşüne asla izin vermeyiz’ diyen bir akıl vardı.

“İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VE DERİN YAPILAR DA BU İŞİN ARKASINDAYDI”

FETÖ’nün planına göre halkın da cezalandırılması gerekiyordu. Bu memleket bize yar olmayacaksa kimseye yar olmasın mantığı vardı. Bunlar asla tek olarak hareket etmiyorlar, işbirlikçileri var. Gülen darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, ‘Bütün dünya bunlara gülüyor’ diyor. Gülen aslında dünya da bizim arkamızda demeye çalışıyordu. Aslında dünyayla beraber, istihbarat örgütleri ve derin yapılar bu işin zaten içindeydi ve arkasındaydı.

“FETÖ İÇ SAVAŞI AMAÇLAMIŞ OLABİLİR…”

Bu planın sadece Türkiye’ye format atma değil aynı zamanda bütün bölgeye format atma planı vardı. Kaos çıkarmak da yeni format atmanın yöntemlerinden bir tanesidir. Türkiye’nin bütün bileşenleri ve toplumu buna nasıl cevap verecekti? Derin hafızamızın iç savaşa izin vermeyeceği kanaatindeyim. FETÖ iç savaşı amaçlamış olabilir ama asıl can alıcı nokta, Türkiye’nin işgal edilmesi söz konusuydu. İç savaştan daha muhtemel olan işgaldi.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar