"Faizde indirim olsaydı dövizin ateşi artardı"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı’ndan faize indirim gelmedi. Bu haberin ardından dolarda hafif bir düşüş yaşandı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın,  ekonomi yönetimi konusunda görüş farklılıklarının gündemde olduğu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptıkları görüşmenin ardından gözler bugünkü faiz toplantısına çevrilmişti. Erdem Başçı’nın Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı sunumda faiz ve enflasyonun düşüşüne ilişkin brifinglerinin ardından Erdoğan’dan da ılımlı açıklama gelmiş ve ‘tatlıya bağladık’ demişti.

Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısının ardından alınan kararda bir indirime gitmemesi akılları karıştırdı.

Merkez Bankası’nın bu kararını Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, AjansHaber’e değerlendirdi.

“DÖVİZİN ARTIŞI TETİKLENEBİLİRDİ”

Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutması piyasada müsait durumun görmediği gerekçesine bağlanabilir. Merkez Bankası iç ve dış etkenleri değerlendirerek mevcut konjonktürel durumlar perspektifinde pas geçmeyi uygun gördü. Eğer faiz oranlarında indirime gitseydi dövizin ateşi daha da artabilirdi. Dolayısıyla bunu göze alamadılar.

DOLAR BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Tatlıya bağladık açıklamalarına rağmen doların ateşi düşmedi. Çünkü tartışmaların sona erdirilmesiyle beraber 2.65 ile rekor kıran kurun, sert bir düşüş gerçekleştirmesi gerekirdi. Ama beklenen olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dolardaki yükselişin önlenebilmesi için Merkez Bankası rahat alan bıraktı ki bu şekilde bir karar alınabildi.

“MERKEZ BANKASI İNDİRİM KARARI ALAMAZ”

Öyle zannediyorum ki doların ateşi Haziran ayına kadar dinmez. Çünkü dışarıdaki konjöktürde pek müsait değil. Gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı var. FED, ilk faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda nihai karar Haziran ayında verecek. İlk faiz artımı yapılana kadar dolardaki yükseliş devam eder diye düşünüyorum. Dünyadaki para Amerika’ya gider, dolayısıyla da bizim kur baskı altına girer. Kurumunuzun baskı altında kaldığı sürece de Merkez Bankası faiz oranlarında indirim kararı alamaz. Eğer indirirse dolardaki artışı hızlandırır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar