Konut kredisi ve kampanyaları satışları yükseltti!

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ve yapılan konut kampanyaları satışları arttırdı. Piyasası canlandıran konut kredisi faiz oranları Ekim ayında hem alıcıların hem satıcıların yüzünü güldürdü.

Banka kredileri arasında en çok rağbet gören kredi konut kredisi oluyor. Ev almak için kredi kullanmayı tercih eden vatandaşlar faiz miktarları ve vade sürelerini yakından takip ediyor. Bu durumda bankalar arasındaki rekabeti arttırıyor. Yaz aylarında Recep Tayyip Erdoğan konut kredisi faiz oranları için çağrı da bulunmuş ve düşürülmesini istemişti. Daha sonra atılan adımlarla Ağustos ayında kredi oranlarında düşüş yaşandı ve %1'in altına düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben Ekim ayında faiz düşüşü ile birlikte konut kredisinde artış olduğunu söyledi. Konu kredileri için düşük faiz uygulayan bankalar arasında Denizbank, Vakıfbank, A Bank ve Citibank gibi önemli bankalar bulunuyor. Kredi çekerek kendi konutunda oturmak isteyen vatandaşlar bankalara yoğun talep göstermeye devam ediyor.

FAİZ ORANLARI BANKAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Konut kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterdiği için herkes bütçesine en uygun ödeme kolaylığı sağlayan bankayı arıyor. Düşük faizli bankalardan biri olan Citi Bank 12 aydan 120 aya kadar vade sunuyor. İsteyenlere on yıla kadar konut kredisi imkanı sunan banka 12 ay için 12 ay için 0,90 faiz 13-48 ay için 0,95 oranında faiz, 49- 72 ay vade için 0,99 faiz, 73-120 ay için ise 1,05 faiz uyguluyor. Faiz oranları ile dikkat çeken bir diğer banka ise Vakıfbank oldu. Vakıfbank'ta 120 ay kredi imkanı sunarken en düşük kredinin 60 aydan daha fazla olmamasını istiyor. Kredi faiz oranı bu bankada en yüksek 0,95 olarak açıklandı. Fakat 100 bin liralık krediyi 60 ay vade ile alınırse kredi faiz oranı 0,90 olurken, aynı kredi 120 ay vadeli olarak alınırsa faiz oranı yüzde 0,95 olarak artıyor.

KAMPANYALAR SÜRÜYOR

Faiz oranları şirketlerin konut için kampanya yapmasını da sağlıyor. Emlak Konut GYO Ağustos ayında faizlerle bağlantılı olarak kampanya düzenledi ve bunu 15 Ekim'e kadar uzattı. Konut satışları TÜİK verilerine göre ipotekli konutların toplam satışlara oranında da artış oldu. Diğer aylara göre giderek artan satışların Ekim ayında da aynı şekilde devam edeceği düşünülüyor.

Yorumlar