Doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arasında anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve davranışlarının Kanun açısından yasak olduğu ifade edildi.
Kanun'u ihlal eden bu firmalar için idari para cezası uygulanması gerektiği kaydedildi.
İhlal teşkil eden eylemlerin ceza yönetmeliği kapsamında 'kartel' niteliği taşıdığını ve temel para cezasının bu tespite dayanarak belirlenmesi gerektiği dile getirildi, söz konusu eylemleri daha uzun süre devam ettiren firmalara yönelik cezaların artırılarak uygulanması talep edildi.
Fahiş fiyat artışıyla ilgili soruşturmada 'kartel' cezası alan 14 firma: Beypazarı, Coca Cola, Doğanay, Düzey, Eti, Fritolay, Gsk, Haribo, Kent, Pasifik, Pepsi, Redbull, Şölen ve Unmaş