Özertem: Evrim geçirmiş bir uluslararası terör tehdidi ile karşı karşıyayız

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen terör saldırısının ardından akıllarda pek çok soru yatıyor.

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen terör saldırısının öncesinde böyle bir saldırının beklenmesi, saatler öncesinde ABD’nin vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncellemesi, sorunun kaynağının uluslararası işbirliği eksikliği olup olmadığını sorgulatıyor. Bu noktada ABD’nin benzer saldırılar öncesindeki uyarıları da tartışılıyor.

Peki, terör saldırıları öncesinde uluslararası işbirliği, sorunu kaynağından çözer mi?

AjansHaber’e Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen saldırının ardından kamuoyunun konuştuğu bu gündemi değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Güvenlik ve Enerji Merkezi Başkanı Hasan Selim Özertem, pek çok uzmanın böyle bir riskin farkında olduğunun altını çizerek ‘ulus devlet’ sorununa dikkat çekti.

Uluslararası karşılıklı işbirliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra Türkiye’nin ulusal bazda bazı stratejilerini gözden geçirmesi gerektiğini belirten Özertem, “Evrim geçirmiş bir uluslararası terör tehdidi ile karşı karşıyayız” dedi.

“ABD’DEN ÖNCE DE PEK ÇOK UZMAN RİSKİN FARKINDAYDI”

ABD’nin saldırlar öncesi vatandaşlarına uyarıda bulunmasından kısa süre sonra terör eylemlerinin ortaya çıkmasına yönelik tartışmayı değerlendiren Özertem, “ABD’den önce Türkiye’de pek çok uzman da böyle bir riskin farkındaydı. En son PKK tarafından düzenlenen Vezneciler saldırısının hemen öncesinde de PKK’nın metropollerde saldırı düzenleyebileceği uyarısı yapılmıştı ancak bu analizler bir yönü ile ortaya çıkabilecek tehlikeye yönelik ön alım niteliğindeydi.” diye konuştu.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ TEK BAŞINA ÇÖZÜM MÜ?

Terör tehdidi karşısında yapılması gerekenlere işaret eden Özertem, “Zamanın ve mekanın teröristler tarafından belirlendiği öngörüldüğünde bunların önlenmesi için alınması gereken tedbirler etkili olacaktır. Burada da bahsedildiği şekilde belki uluslararası anlamda karşılıklı işbirliklerinin geliştirilmesi gerekiyor ama öte yandan Türkiye’de de ulusal güvenlik bağlamında bazı stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi lazım.” dedi.

“EVRİM GEÇİRMİŞ BİR ULUSLARARASI TERÖR TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Ulusal güvenlik stratejilerinin sadece Türkiye için geçerli bir durum olmadığını ve bunun değişen terör tehdidi ile ilgili olduğunun altını çizen Özertem,  “Son husus sadece Türkiye ile ilgili değil. Brüksel, Paris gibi metropollerde, hatta Orlando saldırısını da buna katabiliriz, yapılan saldırıları göz önünde bulundurduğumuzda son 10 yılda evrim geçirmiş bir uluslararası terör tehdidi ile karşı karşıyayız. Mevcut ulus devlet imkanları buna karşı koymaya yetmiyor.” ifadelerini kullandı.

 “ULUS DEVLET STRATEJİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRMEK GEREKİYOR”

Hasan Selim Özertem, ulus devletin bu sorunu için devlet stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek Buradan hareketle ulus devlet olarak ulusal devlet stratejilerini gözden geçirmeniz lazım. Bölgede çok fazla başarısız, devlet vasfını yitirmiş ülkeler var ve bölgede var olmaya devam ettiği sürece bu tarz terör saldırıları da devam edecek. Teröristlerin beslendiği, silah bulduğu, eğitim aldığı ve ardından bunu Suriye, Irak gibi bölgelerden Batı metropollerine ihraç ettiği bir durumla karşı karşıyayız.” diye konuştu.

“DAHA ÖNCEDEN PLANLANMIŞ BİR SALDIRI”

Özertem, saldırının zamanlamasıyla ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

Ben bu saldırının iki gün önceki açıklamalardan bağımsız olduğu inancındayım çünkü yapılan haberlere baktığımızda militanların daha öncesinde keşif yaptığı görülüyor. Belli ki böyle bir saldırı öncesi belli bir hazırlık süreci gerekli. 3 militanın patlayıcı bulduğunu görüyoruz. İstanbul gibi bir yerde 3 militanın kalaşnikof tüfeklerle dolaştığını görüyoruz. Bakıldığında 2 günde planlanacak bir saldırı değil, daha önceden planlanmış bir saldırı. Brüksel’deki saldırı ile de benzerlikler gösteriyor. Türkiye’de turizm başta olmak üzere, ülkenin uluslararası imajını da bozmaya yönelik bir saldırı olarak gözüküyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar