Esnaf için işsizlik maaşı geliyor! İşte tüm ayrıntılar

Milyonlarca esnafın yüzünü güldürecek işsizlik maaşı uygulamasının tüm ayrıntılarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım Ajanshaber’e değerlendirdi.

Milyonlarca esnafı heyecanlandıran bir düzenleme geliyor İşsiz kalan işçiler için yaklaşık 10 yıldır verilen işsizlik maaşı Gümrük Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile artık işsiz kalan esnafa da verilecek.  Böylelikle işsizlik yüzünden dükkânını kapatan esnafta 1300 liraya kadar varan işsizlik maaşı ödemesi alabilecek.

Çalışmanın ayrıntılarını AjansHaber’e değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım, gümrük Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı taslağın içeriği hakkında çok önemli bilgiler verdi. Aslım esnafın işsizlik maaşı alabilmesinin en büyük şartının Bağ – Kur primlerinin zamanında ve düzenli ödenmesi olduğunu vurguladı.

Yapılacak düzenlemenin işsiz kalan esnaf için çok önemli bir adım olduğunu belirten Oğuz Aslım esnafın yüzünü güldürecek uygulamanın ayrıntılarını şu şekilde değerlendirdi:

BAKANLIK ESNAFIN YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Türkiye yaklaşık 3 yıldır bir krizle mücadele ediyor. Bu kriz sadece Türkiye’yi değil dünyayı da sarsıyor. Şuanda siyasi iktidar bu krizi usta manevralarla topluma yansıtmadan geçiştiriyor. Bunun da en büyük desteği yapılan teşviklerdir. İşçi ve işveren bazında bakıldığında bu teşviklerle sağlanan kolaylıklarla hayat devam ediyordu. Dünya bir bütün olarak düşünüldüğünde Türkiye’de bu bütünün bir paçasıdır. Dünyadaki ekonomik kriz ve Türkiye’de meydana gelen olaylar işçi ve işveren pozisyonlarında sarkıntılar meydana getirmişti. Yaklaşık 10 yıldır devam eden bir işsizlik fonu var Türkiye’de. Bu işsizlik fonunda çeşitli şartları yerine getiren ve belirli bir dönem çalışmayan kişiler, geçimini temin edebilmek için buradan yaklaşık 600 lira ile 1300 lira arasında değişen rakamlarla en fazla 10 ay üzerinden işsizlik maaşı alıyorlardı. Bunun da şartları vardı demiştik. Şimdi aynı koşullar Bağ –Kur dediğimiz kendi nam ve hesabına çalışanlar için yani daha basit söylemek gerekirse kasap, manav, terzi, berber gibi esnaflarda değişen dünya konjonktüründe sıkıntıya düştükleri için Gümrük Bakanlığı bu sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmek adına bir çalışma içerisinde girdiğini duyurdu. 

Milyonlarca esnafın yüzünü güldürecek işsizlik maaşı uygulamasının tüm ayrıntılarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım Ajanshaber’e değerlendirdi.

İŞSİZLİK MAAŞININ EN ÖNEMLİ ŞART…

Esnaflar için yürürlüğe konulacak işsizlik maaşı alabilmek için aranacak en önemli şart Bağ –Kur primlerinin düzgün ödenmesidir. İşsizlik maaşına talip olan esnaf ödemelerini düzgün yapacak, bu ödemelerinin karşılığında da ileride bir sıkıntı yaşadığında, dükkânını kapatmak zorunda kaldığında veya işveren pozisyonuna bir süre ara verdiğinde, temel ihtiyaçlarını giderebilecek şekilde bir maddi kazanç olarak devletin işsizlik fonundan yararlandırılması ön görülüyor. Şuanda bu fonla ilgili altyapı çalışmaları var.

İŞSİZLİK MAAŞI EN FAZLA 12 AY ALINABİLECEK

Bu çalışma ile ilgili taraflardan bir tanesi Türkiye Esnaf Sanayi Konfederasyonu dediğimiz işverenleri temsil eden bölüm ile devleti temsil eden ilgili bakanlıklar bu konu üzerinde çalışma yapıyor. Bunun en temel şartlarından bir tanesi kişi ödediği Bağ – Kur pirimler üzerinden aynı işverene yüklenen yüzde 2 işsizlik fonu payı gibi bir meblağı işveren kendi Bağ – Kur primini yatırırken fazladan ödeyecek. Bu paralar havuzda birikecek ve gerekli şartlar uyduğunda işsiz kalan esnafa işsizlik maaşı olarak ödenecek. Tabi bu maaşın devamlı olma gibi bir durumu yok. Esnaf, yeni çalışma ortamına dâhil oluncaya kadarki o sıkışık dönemi atlatana kadar bu maaş ödenecektir. Bu süre de en fazla 12 ay ile sınırlandırılacaktır. İlk yapılan çalışmalarda bu süre 6 ay ile 10 ay arasında olacağı da tahmin ediliyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar