Eskiye göre daha az televizyon izleniyor

RTÜK, insanların ne sıklıkla ve ne kadar süre televizyon izleyerek vakit geçirdiğini araştırdı. Araştırma, 26 il genelinde yapıldı. 15 yaş üstü izleyicileri kapsayan araştırma sonucuna göre; insanlar eskiye göre daha az televizyon izliyor.

RTÜK, insanların ne sıklıkla ve ne kadar süre televizyon izleyerek vakit geçirdiğini araştırdı. Araştırma, 26 il genelinde yapıldı. 15 yaş üstü izleyicileri kapsayan araştırma sonucuna göre; insanlar eskiye göre daha az televizyon izliyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu insanların televizyon izleme değişimlerini öğrenmek amacıyla araştırma yaptı. Araştırma 26 il genelinde, 15 yaş üzeri izleyicilerin izleme alışkanlıklarını kapsadı. Nisan ve mayıs ayı, Televizyon İzleme Eğilimleri araştırmasında, insanların eskiye oranla günde daha az televizyona vakit ayırdığı tespit edildi. Daha önce, 2006, 2009 ve 2013 yıllarında yapılan araştırmaya bu yıl 2 bin 600 katıldı. Araştırma, anket yöntemiyle birebir gerçekleştirildi. İnsanların izleme eğilimlerindeki değişimi görmek amacıyla yapılan ankette, yeni medyanın televizyon üzerine etkisi de görülmek istendi. 

Eskiye göre izleme süreleri kısaldı.

2018 araştırma sonuçlarına göre; günlük ortalama televizyon izleme süresi, 3 saat 34 dakika iken, hafta içi günlük ortalama televizyon izleme süresi 3 saat 30 dakika. Hafta sonu ise günlük ortalama televizyon izleme süresi de 3 saat 45 dakika.

Bu yılki veriler ile 2006 yılındaki verilerin karşılaştırılması ise insanların televizyon izleme sürelerinde azalma yaşandığı belirlendi. 2006 yılındaki araştırmada günlük ortalama 5 saat 12 dakik televizyon izlenirken, 2009 yılında bu oran 4 saat 36 dakikaydı. 2012 yılında ise 4 saat 24 dakika televizyon izleyenler bu yıl 3 saat 30 dakika televizyon izledi. Araştırmaya kapsamında, ankete katılanların yüzde 51,7 oranla televizyonda yayınlanan programların 5 yıl öncesiyle aynı kaldığını, yüzde 25,6 oranında daha iyiyie gittiğini belirtti. Anket katılımcılarının yüzde 46,3'lük kısmı kuşak programlarıdan şikayetçi. Ankete katılanların 21,6'sı ise dizi filmlerden şikayetçi. Ankete katılanların yüzde 36,9'u Türkçeyi en iyi TRT'nin kullandığını düşünüyor.

Hala en çok televizyona güveniliyor

Araştırmada, katılımcılar en çok haberleri ve yerli dizileri seyrediyor. Araştırma sonucunda, kadınlar haber ve dizi izlerken, erkekler spor ve açık oturum programlarını tercih ediyor. İzleyicilerden yüzde 69,2'si televizyona güvenirken, yüzde 62,3'ü yazılı basına güvendiğini belirtti. Yüzde 62,2'lik oranda radyoya, yüzde 59,1'lik oranda internet haber sitelerine, yüzde 53,7'lik oranda ise sosyal medyaya haberlerine güven duyuluyor.

Televizyon yayınları 42,8 oranında televizyondaki içerikleri beğenmediğini ve televizyon izlemediğini belirtti. Yüzde 64'lük oranda evlerde klasik televizyon bulunurken, yüzde 54  taşınabilir bilgisayar, yüzde 40 oranında akıllı televizyon, yüzde 36 oranında tablet bilgisayar, yüzde 33 oranında masaüstü bilgisayar ve yüzde 29 oranında da radyo bulunuyor. Yeni medya araçları verilerine göre, yüzde 75'lik oranda her evde masaüstü bilgisayar, taşınabilir bilgisayar ve tablet cihazlarından en az biri var.  Ankete göre, yaş artımıyla orantılı televizyon izleme günleri artıyor. Eğitim seviyesi artışı ile ters orantılı olarak, aylık televizyon izleme gün sayısı azalıyor.

Bir cihaz seçme şansınız olsaydı?

Ankete göre, televizyon, taşınabilir oluşu yüzünden tercih ediliyor. Araştırma kapsamında, 15 ve 24 yaşları arasındakilerin akıllı telefonlarıyla televizyon izlediği öğrenildi.

Anket katılımcılarının 88,8'lik kısmı, bir cihaz seçmek zorunda olsalar televizyonu seçeceklerini belirtti. Yaklaşık yüzde 41 oranında, yemek yerken televizyon izleniyor, geri kalan ise tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonu tercih ediyor.

İnternet denetlenmeli mi?

Katılımcıların yayın denetimleri hakkında ne düşündükleri de araştırmada yer aldı. Katılımcılara göre televizyondaki içerikler, yüzde 45,8'lik oranla yayın öncesi, yüzde 28,4'lük oranda yayın bitiminde ve yüzde 25,8'lik oranda ise yayın sırasında denetleniyor.

Katılımcılara göre, 70,4 oranında internet üzerinden yayın yapan platformlar denetlenmeli, yüzde 13 oranında ise denetim olmamalı. 68,4'lük bir oranda katılımcılar internet yayın denetiminin RTÜK tarafından yapılmasının doğru olduğunu belirtirken, geri kalanı ise yanlış olduğunu düşündüğünü belirtti. 

 

Yorumlar