Eski İtalya İçişleri Bakanı 'insanları alıkoyma' suçlamasıyla yargılanacak

İtalya'da İçişleri Bakanlığı yaptığı 2019 yılında bir göçmen gemisinin günlerce limana yanaşmasına izin vermeyen Matteo Salvini, "insanları alıkoyma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarıyla yargılanacak.

Ağustos 2019'da Open Arms'ın kurtardığı 147 göçmeni 19 gün boyunca karaya yanaştırmaması sebebiyle Salvini için Palermo Cumhuriyet Başsavcılığının talep ettiği insanları alıkoyma ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanması talebi ön inceleme hakimleri tarafından kabul edildi.

Salvini'nin yargılanacağı davanın ilk duruşması 15 Eylül'de yapılacak.

Söz konusu suçlamalardan yargılanıp suçlu bulunması halinde Salvini'nin 15 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

“Önce İtalya gelir"

Aşırı sağcı lider Salvini, "siyasi" olarak nitelediği kararın ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

"Vatandaş olarak vatan savunması kutsaldır. Bu yüzden, ülkemi savunduğum için yargılanıyorum öyle mi? Başım dik bir şekilde gidiyorum. Önce İtalya gelir."

İspanyol STK Open Arms'ın Twitter hesabından ise Salvini'nin yöneltilen suçlamalardan yargılanmasına ilişkin karardan dolayı mutlu olduklarına dair paylaşım yapıldı.

Open Arms olayı

Salvini, İçişleri Bakanı olduğu Ağustos 2019'da İspanyol STK Open Arms'ın kurtardığı 147 göçmeni 19 gün boyunca denizde bekletmiş, karaya yanaşmalarına izin vermemişti.

Palermo Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Salvini hakkında görevi kötüye kullanma ve insanları alıkoyma suçlamaları yöneltilmişti.

İtalyan Senatosu, aynı zamanda senatör olduğu için Salvini hakkında Palermo Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekeye 30 Temmuz 2020'de onay vermiş ve eski bakanın yargılanmasının önünü açmıştı.

İlk değil: Gregoretti hadisesi

Salvini hakkında ayrıca, yine İçişleri Bakanı olduğu Temmuz 2019'da Akdeniz'de kurtarılan 131 düzensiz göçmenin günlerce Gregoretti sahil güvenlik gemisinden inmesine izin vermediği için görevini kötüye kullanmak ve insanları alıkoymak suçlamalarıyla Katanya'da benzer bir yargı süreci daha devam ediyor.

Yorumlar