Erdoğan-Obama görüşmesinin en kritik detayına ulaşıldı

Çin’de düzenlenen G-20 zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşme yaptı. Görüşmenin en kritik detayına ulaşıldı.

Çin’de düzenlenen G-20 zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşme yaptı. Görüşmenin en kritik detayına ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Münbiç’teki PYD’lilerin çekildiğini, sadece Suriye Demokratik Güçleri adlı yapının Arap unsurları kaldığını söyleyen Barack Obama’ya “PYD çekildiğine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Münbiç’e çatışmasız girecek demektir” yanıtını verdi.

GÖRÜŞMEYE SURİYE VE GÜLEN’İN İADESİ KONUSU DAMGASINI VURDU

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığını yaptığı heyetlerararası görüşmelere Suriye’deki durum ve Fetullah Gülen’in iadesi konusu damgasını vurdu.

“MÜTTEFİKİMİZ ABD’DEN BEKLENTİMİZ…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de sürmekte olan Fırat Kalkanı harekâtı hakkında bilgi verdi ve PYD konusundaki beklentilerini dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’nin müttefiki ABD’den YPG/PYD’nin Fırat nehrinin doğusuna geçmesi konusunda kararlı bir tutum sergilemesini beklediğini belirtti. Erdoğan, “YPG/PYD PKK terör örgütü ile birdir, beraberdir. Yönetiminiz, YPG/PYD ile ilişkisini tamamen kesmelidir” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Obama, YPG/PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini anlattı. Obama’nın sözlerinin ardından Menbiç kentindeki durum gündeme geldi. ABD heyeti, Menbiç’te YPG/PYD unsuru kalmadığını belirtti. ABD heyeti kalan unsurların Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturan Arap unsurlar olduğu bilgisini paylaştı.

“ÇATIŞMA OLMADAN GİRECEK DEMEKTİR…”

ABD heyetinin verdiği bu bilginin ardından Erdoğan, ÖSO’nun Sacur nehrinin kuzeyini tamamen ele geçirdiğini anlattı. Erdoğan ÖSO unsurlarının Menbiç’in olduğu cep şeklindeki bölgeye de yerleşmek istediğini de ifade etti. Erdoğan, Obama’ya “Artık PYD çekildiğine göre ÖSO birlikleri Münbiç’e çatışma olmadan girecek demektir” görüşünü iletti. Diplomatik kaynaklar, Obama’nın PYD konusunda Türkiye’nin isteklerini yerine getirme niyetini ortaya koyduğunu, ancak gerçeğin arazide anlaşılacağını söylediler.

Yorumlar