G 20 Liderler Zİrvesi kapsamındaki Erdoğan Merkel görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G - 20 Liderler zirvesi için gittiği Çin'de, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesine katılmak için bulunduğu Çin'in Hangcou kentinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti.

Grand Metropark Otel'de basına kapalı gerçekleşen kabul 6.40'da başladı. Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Merkel ile olan görüşmesinin hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ile görüşüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin gündeminde mülteci anlaşması, İncirlik krizi ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin olduğu belirtildi.

KRİTİK PUTİN GÖRÜŞMESİ DÜN YAPILMIŞTI

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesine ilişkin, "St. Petersburg'daki görüşmelerde ele aldığımız konuları burada tekrar değerlendirmek suretiyle çok çok önemli, geleceğe yönelik, gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek bölgesel birçok konuları ele alma fırsatımız olacak." dedi.

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Çin'in Hangcou kentinde, Rusya Devlet Başkanı Putin ile TSİ 18.10'da bir araya geldi.

Shangri La Otel'de gerçekleşen görüşme öncesi Erdoğan ve Putin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Uçak krizinden sonra 9 Ağustos'ta Rusya'nın St. Petersburg şehrinde ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda ilk adımı atan iki lider, bu görüşmeden 25 gün sonra yeniden bir araya geldi. Ekonomi, ticaret ve enerji alanlarının yanısıra Suriye'deki gelişmeler detaylı olarak ele alacak.

CHARTER SEFERLERİ BAŞLADI

Rusya'dan charter seferlerinin dün başladığını anımsatan Erdoğan, "Bugün de St. Petersburg'daki görüşmelerde ele aldığımız konuları burada tekrar değerlendirmek suretiyle, çok çok önemli, geleceğe yönelik, gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek bölgesel birçok konuları ele alma fırsatımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Enerji konularında yapılan görüşmeler olduğunu ve bunları değerlendirme fırsatı bulacaklarını belirten Erdoğan, "Bu anlamda da özellikle atacağımız adımlar inanıyorum ki süreci çok daha güçlü kılacaktır." diye konuştu.

Putin'in heyetindeki isimleri tanıtmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da heyetinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bulunduğu belirtti.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

Görüşmeden ilk gelen bilgilere göre, Rusya lideri Putin, "Türkiye'de iç siyasi hayatın normalleşmesini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini görüyoruz. Terörle mücadele etmektedir ve önemli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır, bunu biliyoruz. Zaten terörle mücadeleyle ilgili pozisyonlarımızı daha önce anlatmıştık birbirimize. Türkiye'deki durumun normalleşmesi konusunda önemli başarılar var ama normalleşme tamamen sağlandıktan sonra daha hızlı bir şekilde ileriye gidebileceğiz" diye konuştu.

25 GÜN SONRA TEKRAR BİR ARAYA GELDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın başlayacak 11'nci G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Çin'in Hangzhou kentine gitti. Zirvede sürdürülebilir gelişme, uluslar arası ticaretin gelişimi, kapsayıcılık, küresel ekonomik görüşmelerin yanı sıra son dönemde dünyayı etkileyen siyasi gelişmeler de ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi kapsamında devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacak.

ERDOĞAN, BUGÜN ABD BAŞKANI OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Erdoğan G20'ye son kez katılacak olan ABD Başkanı Barack Obama ile ise bugün görüşecek. Erdoğan, Obama ile görüşmesinde 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bilgi aktaracak ve bu darbenin planlayıcısı olan Fetullah Gülen'in iadesi konusunu en üst düzeyde gündeme getirecek. Erdoğan ayrıca Obama'ya PYD-YPG'ye verilen destekten duyulan rahatsızlığı dile getirilecek.

Yorumlar