Trafik sigortası fiyatları artarken kasko primleri ucuzladı

Son günlerde artan trafik sigortası fiyatları tartışma yarattı. Buna rağmen kasko primleri enflasyonun altında kalarak düşüşe geçti. Kasko primlerinin ortalama bin lira olduğu belirtiliyor.

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren trafik sigortası fiyatları yüksek primleri ile dikkat çekiyor. Sigorta da fiyatlar artarken kasko primleri enflasyonun altında kaldığı için son yılların en ucuz fiyatlarını sunuyor. Tartışmalar sürerken yapılan açıklamalara göre kasko fiyatı bin lira civarında seyrediyor. Araç sahipleri ve uzmanlar bu durumun şirketler arasındaki büyük rekabetten kaynaklı olduğunu düşünüyor. Kasko fiyatlarının bu kadar düşmesi sevindirirken, sigorta fiyatlarının artması ise endişe yaratıyor. Eylül ayı içerisinde araçlardaki fiyat yükselişinin geçtiğimiz yıla oranla %2 civarında ve bunun enflasyon ile kıyaslandığında fiyatlarda %5 oranında düşüş demek olduğu belirtiliyor. Sürücüler için oldukça önemli olan kasko çarpma, çalınma ve yanma gibi olaylara karşı teminat sağlıyor.

REKABET YÜKSEK

Sigorta şirketleri arasınd yaşanan rekabetten ötürü fiyatlar düşerken şirket sahiplerinin bir çoğu bunun ilerleyen günlerde trafik sigortası fiyatları için yaşanan sorunların bir benzerine sebep olacağını düşünüyor. Sigortalı olan araç sayısının zaten düşük olduğuna değinen şirket sahipleri rekabetin arttıkça fiyatların düştüğünü fakat bu durumda hasarların da arttığını belirtiyor. Az da olsa kar ettiklerini belirten sigorta şirketi sahipleri verilen fiyatların doğru olmadığını bunun daha sonra zarara neden olursa fiyatların da yükseleceğini dile getiriyor. 

KASKOLU ARAÇ YAKLAŞIK 4 MİLYON

Yetkililer Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın aracın sadece 4 milyona yakınının kaskolu olduğunu belirtiyor, bu da yaklaşık olarak %21 oranında olduğu anlamına geliyor. En yüksek prim ödeyen araçlar arasında Sigorta Bilgi Merkezi’nin bilgilerine göre taksi, motosiklet, otobüs ve kamyonlar oluyor. Kasko fiyatları ise otobüslerde 7 bin, taksilerde 500 bin, motosikletler de 1.200, minibüsler de ise 1.100 lira aralığında oluyor. Sigorta şirketleri kasko sigortasından 3 milyara yakın prim toplarken, aynı zamanda 2.9 milyar liralık da tazminat ödemek durumunda kalıyor. Şirketler ayrıca aldıkları 100 liralık kasko primine karşılık olarak en az 70 lira civarında hasar ödemesi yaptı, kar ise yaklaşık olarak 276 milyar oldu.

KASKO DA ETKİLENDİ

Trafik sigortası fiyatları için yaşanan sorunlar ve artış kaskoyu da etkiledi. Bu artış sigortalı araçların azalmasına neden olurken trafik sigortası yaptırmayan sürücülerin artık kasko da yaptırmadığını ortaya koydu.

Yorumlar