SGK emzirme parası ile vatandaşları sevindiriyor

Süt parası olarak da bilinen emzirme parası başvurusu sürüyor. Şartları yerine getirildiğinde bir kez ve karşılıksız olarak verilen bu para vatandaşlardan yoğun talep gördü.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından doğum yapan kadına süt parası yani emzirme parası verilmektedir. Belirli şartlar çerçevesinde verilen bu parayı almak için doğum yapan kadının olmasa bile eşinin sigortalı olması gerekiyor. Dilekçe ile başvurulan uygulamadan sadece Türk vatandaşı olanlar faydalanabiliyor. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek talep dilekçesi yazıldıktan sonra emzirme parası başvuru işlemi resmi olarak yapmış oluyor. Yapılan düzenlemeler sonucunda yıldan yıla artan ve çocuk başına verilen bu para vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Kullanılacak izinlerle birlikte annelere destek sağlayan uygulama SGK tarafından veriliyor.

İŞLEMLER ÇOK KOLAY

Emzirme parası kanunda şu şekilde ifade edilmektedir, emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalı yararlanabildiği bir ödeme türü olup, kamu görevlisi olan sigortalılar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödenmektedir, denilmiştir. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dilekçe yazarak SGK müdürlüğüne başvurması ve giderken de yanlarında evlilik cüzdanı fotokopisi, 120 gün hizmet süresi vizitesi, başvuru formu ve son olarak doğum raporu belgelerini götürmelidir.

PRİM BORCU OLANLAR DİKKAT

Belgeleri işleme koyan müdürlüklerden en geç iki gün içerisinde cevap gelmektedir. Uygulamadan yararlanmak için bebek doğduğu zamandan itibaren 5 yıl içinde başvurulması gerekmektedir. Parayı almak için sigortalıların doğumdan önceki 1 yıl içinde 120 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış ve gss primi gibi prim borçlarının da olmaması isteniyor. 

SİGORTALI ERKEĞE PARA VERİLMESİ İÇİN

Uygulama da sigortalı erkeğin sigortası olmayan eşine ödenekten alabilmesi için Medeni Kanuna göre evlenmiş olması şartı aranmaktadır. Emzirme parası Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması da gerekiyor. Emzirme parası yıllara göre büyük artış göstermiştir. İlk olarak 2008 yılında 50 TL, 2009 yılında 70 TL, 2010 yılında 75 TL, 2011 yılında 80 TL, 2012 yılında 89 TL, 2013 yılında 94 TL, 2014 yılında 103 TL, 2015 yılında 112 TL, 2016 yılında 122 TL olarak belirlendi.

Yorumlar