Emekliye promosyon için yıl sonu işaret ediliyor

Milyonlarca emeklinin beklediği emekliye promosyon için 2016 yılı sonu sürprizi verildi. Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bankalar ile yürütülen promosyon çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Uzun bir süredir çalışmaları devam eden emekliye promosyon için son aşamalara gelindi. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren uygulama bankalarla yapılan görüşmeler sonucunda tamamlandı. Bakan Süleyman Soylu'nun önceki açıklamalarında özel bankalardan da teklif aldıklarını belirtmiş ve ilk teklifin 500 lira olduğunu açıklamıştı. Maaşa göre 4 ayrı kademeli olacağı belirtilen promosyon 3 yıllığına "0-500, 500-bin, bin-2 bin lira arası ve 2 bin lira üstü alanlar" olarak kademelendiriliyordu. Bakan Soylu PTT, özel, katılım ve kamu bankaları ile görüştüklerini belirtti ve bu uygulamanın tüm emeklileri kapsayacak şekilde düzenlendiğini de açıklayarak promosyonların aşamalarını emeklilere duyurmuştu. Bakan Soylu aynı zamanda bankaları özellikle yeni emeklileri istediklerini ve cazibe merkezleri yeni emekliler olduğunu belirtti. Fakat kendilerinin promosyondan tüm emeklilerin yararlanmasını hedeflediklerini belirten bakan "Biz istiyoruz ki tüm emekliler yararlansın. Bankalarla yapılan görüşmelerde kademeli bir çalışma yaptık. İlk teklifler alındı, belli noktaya geldi. Toplu pazarlık yapıyoruz. Emekli aylığı ve sistemde kalma süresi belirleyici olacak" dedi. Emeklililer için en iyi sonucu almayı hedefleyen hükümetten son açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi.

EMEKLİYE PROMOSYON HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu emekliye promosyon konusunun yalnız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının değil, hükümetin de gündeminde olduğunu belirtti. Bakan ayrıca bankalarla emeklimizin kazanımı anlamında en ideal çözümü üretebilmek adına pazarlıklarımızı, görüşmelerimizi devam ettiriyoruz diyerek çalışmaların hızla sürdüğüne değindi. Acele ederlerse işlerinin kolaylaşacağını belirten Müezzinoğlu en iyi sonucu almak için bankalar ile olan çalışmalarını zorladıklarını bunun bir bilek güreşi gibi sürdüğünü ifade etti. Müezzinoğlu "Bir bilek güreşidir devam ediyor. İnşallah bilek güreşini Sayın Başbakan'ımıza teslim edeceğiz. O, bileği olması gereken şekilde bükecektir.  Herhalde bu yıl sonuna kadar ümit ediyoruz sonuçlandırırız. Acele  ederlerse arzu ettikleri gibi sonuçlandıramayabiliriz. Çok farklı emeklilik maaşları olduğu için bu konuda tek rakam yok ama kamuoyuna, basına yansıyan  rakamlar, afaki rakamlar." dedi.

 

AYLIK MİKTARLARI BELİRLEYİCİ UNSUR

Emekliye promosyon için çalışmalar hızla sürerken açıklamalarda beraberinde geliyor. Promosyonun belirleyici unsurları arasında ise emekli aylık miktarları olacağı ve 3 yıllık promosyonlar toplu olarak ödeneceği belirtiliyor. Yıl sonunda ödenmesi beklenen promosyonların Başbakan Binali Yıldırım ile yapılacak değerlendirmenin ardından açıklanacağı ifade ediliyor. 

PROTOKOLÜN ARDINDAN PROMOSYON

Bayramdan önce verilmesi beklenen promosyonların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun imzalayacağı protokol ile başlayacağı belirtiliyor. Emeklilerin maaşlarını kendilerinden almalarını isteyen bankalar büyük bir yarış içerisinde olması birçok kampanyayı da beraberinde getiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 120 milyarlık bu pastayı pazarlık yaparak promosyona çevirebileceği düşünülüyor.

Yorumlar