Emekliye ek zam açıklaması!

Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de. Asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam sonrasında işverenlere sağlanan asgari ücret desteğinin artırılmasından sonra 500 liradan 700 liraya çıkarılan destekte teklifte yer alıyor. Emekli zammı ise torbaya eklenecek. İşte ayrıntılar

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, işverene asgari ücret desteğine yüzde 40 zam yapılmasını kapsayan kanun teklifini Meclis'e verdiklerini duyurdu. Emekli aylıklarına yapılacak ilave zammında yasa teklifine ekleneceğini bildiren Güler, ilave zam oranı içinse "Masada değerlendiriliyor" yanıtını verdi.

Yeni yılın ilk yasal düzenlemesi, Meclis gündemine alındı. AK Parti, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören torba teklifi, Meclis Başkanlığı'na sundu.

Teklifle, İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası destekleme programında değişikliğe gidilecek. Böylece çok sayıda sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600 günden 450 güne indirilecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Bakan yetkili olacak

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak; nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek. Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Mart ayında yürürlükte olacak

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek. Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar hakkında da geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

Kadın istihdamına destek

İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için de yeni düzenlemeye gidilecek.  Bu amaçla 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde elli beşi kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı teşvik uygulaması, 2026 sonuna kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

İşverene destek

Teklifle, 2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024 yılında da aylık 700 lira olarak uygulanması sağlanacak. Düzenlemeyle, artan işçilik maliyetlerinin istihdamı olumsuz etkilememesi, koruması ve kayıt dışına yönelmemesi sağlanacak. Destek 2024 yılı içinde, sigortalı başına günlük 23,33 TL, aylık 700 TL olarak uygulanacak. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek.

Emekli zammı torbaya girecek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de AK Parti Grubunda basın toplantısı düzenledi. Güler, SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak ilave zammın da bu yasa teklifine ekleneceğini bildirdi. Gazetecilerin emekli aylıklarında yapılacak ilave zam konusundaki sorusunu da yanıtlayan Güler, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız yapıyorlar. Oransal artışlar, bütçe imkanları bunları bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Hepsi masada değerlendiriliyordu ortaya çıkan net durum olmadığı için buradan herhangi bir şeyi söyleme imkanım yok" ifadelerini kullandı.

Yorumlar