Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklama yaptı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorununun çözülmesi için pek çok kişi gelecek umutlu haberleri bekliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal EYT yasası konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birçok vatandaşın yenilik beklediği emeklilikte yaşa takılanlar konusu için açıklamalar yapılıyor. Yıllardır yapılacak yeniliği bekleyen emeklililer çalışmak istediklerinde yaşlı, emekli olmak istediklerinde ise genç görülüyor. 1999 yılında getirilen şartlardan ötürü zor günler geçiren vatandaşlar bir an önce EYT yasası ile ilgili düzenleme yapılmasını istiyor. Asgari ücret tartışmalarından ötürü geri planda kalan eyt mağdurları düzenleme yapılmasında ısrar ediyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin sosyal güvenlik sisteminde iştirakçiler var, emekliler var. Sistemin kendi içinde bir aktüeryal dengesi var, ona da mutlaka dikkat etmemiz gerektiğini ifade etmek durumundayım açıklamasında bulundu. 

BİRÇOK VATANDAŞ BEKLİYOR

Asgari ücretten sonra vatandaşlar Plan ve Bütçe Komisyonu'nun emeklilikte yaşa takılanlar için de bir yenilik bekliyordu. Fakat beklenilen olmadı ve milyonlarca kişinin emeklilik isteği bir süre daha beklemek durumunda kaldı. Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın bir an önce konuya el atmasını bekleyen vatandaşlar prim günlerini doldurmalarına rağmen emekli olamıyor aynı zamanda çalışmak içinde yaşlı bulunuyor. Müjdeli haberin gelmesini bekleyen milyonlarca kişi emeklilikte yaşa takılanlar için oluşturulan dernek ile seslerini duyurmaya çalışıyor.

DÜZENLEME ŞART

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal eyt ile ilgili son zamanlarda emeklilikte yaşa takılanların erken emeklilik olarak lanse edilerek, sanki bu yurttaşlarımız hakkı olmadığı halde erken emekli olmak istedikleri şeklinde algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Yaşa takılanların büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntılarla boğuşmaktadır. Bu yurttaşlarımız iş bulmakta güçlük çekmektedir. Onları devlet, 'gençsin' deyip emekli etmemekte, işverenler de 'yaşlısın' deyip iş vermemektedir. Onlar iltimas veya ayrıcalık değil, haklarını istemektedir dedi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dayanışma Derneği Yöneticisi Ünal Öztürk de hükümetin, yaşı erken görerek emeklilik vermediğini diğer yandan ise ise 40 yaş ve üzeri insanlar olarak, yaşlılık sınırında görüldükleri için iş bulamadıklarını söyledi. Vatandaşın iki arada bir derede bırakılmayı haketmediğini ve bu konuda seslerini duyurmak adına ellerinden geleni yapmak ve hakkları olanı almak istediklerini ifade etti.

SAYI ÇOK FAZLA

Geçtiğimiz günler SGK Başkanı Selim Bağlı'da EYT yasası için açıklama yaptı ve yaşa takılan kişi sayısının yaklaşık 7 milyona yakın olduğu belirtildi.

Yorumlar