SGK Başkanı: Emeklilikte Yaşa Takılanlar için 'Tablo Vahim' dedi

Çözülemeyen bir soruna haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar için SGK Başkanı açıklama yaptı. Başkan EYT yasası için umudunu referanduma bağlayan vatandaşlara tablonun vahim olduğunu belirtti.

Uzun süredir emeklilikte yaşa takılanlar için müjdeli bir haber bekleyen vatandaşlara SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı açıklama yaptı. Bu konuda çalışma yaptıklarını ifade eden Bağlı yaşa takılan kişi sayısının yaklaşık 7 milyon olduğunu belirtti. Bu kadar kişiyi emekli etmenin çok maliyetli olacağına değinen Selim Bağlı tablonun vahim olduğunu ve kamu maliyetinin 400 milyarı bulduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'da geçtiğimiz günlerde EYT yasası için açıklama yaptı ve vatandaşların umudu tükendi.

EYT İÇİN ÇALIŞMA GÖRÜNMÜYOR

Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu'nun EYT açıklaması henüz bir çalışmanın olmadığı yönündeydi. Bunun sebebi ise hem maliyet yüksekliği hem de Maliye Bakanlığı'nın karşı çıkmasıydı. Fakat Başkanlık seçimi için yapılacağı düşünülen referandumdan sonra vatandaşlar tekrar umutlandı. Emeklilikte yaşa takılanlar için sorun devam ederken promosyon ve erken emeklilik konusunda hareketlilik yaşanıyor.

ERKEN EMEKLİLİK BEKLENTİSİ 

Geçmişte yapılan düzenlemeler günümzde emekli olmak isteyen vatandaşlar için sorun teşkil ederken erken emeklilik ile ilgili düzenlemelerin EYT'lileri de kapsaması bekleniyor. Emekli olmak için 1999 yılında sigorta ve prim süresinin üzerinde yaş eklendi. Erkeklerde 44-60 yaş şartı, kadınlarda ise 40-58 yaş şartı arandığından hem emekli olunamıyor hem de çalışmak için genç bulunuyorlar.

BAŞBAKAN ÇÖZECEK

Emekliye verilecek olan promosyonlara da değinen SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı basında çok yüksek miktarların yazıldığını dile getirdi. Yazılan rakamların neredeyse bir maaşa denk geldiğini söyleyen Bağlı böyle bir şey yok dedi. Promosyon pazarlıklarının tamamladığını söyleyen Bağlı emekliler için 22 bankaya aylık 17 milyar lira para yatıyor. Bu parayı Ziraat Bankası 3 gün, Halk Bankası 2, diğer bankalar ise 1 gün tutuyor. SSK döneminde bankalara emekli maaşı vermeleri için komisyon ödeniyorken şimdi maaşları vermeleri konusunda promosyon talep ediyoruz dedi. Türk ekonomisinin büyüdüğüne söyleyen SGK Başkanı yapacakları herşeyi yaptıklarını bundan sonrasının ise Başbakan'ın onayına kalarak düğümü onların çözeceğini söyledi.

Yorumlar