Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Çalışma Bakanlığı beklenen EYT Yasası açıklamasını yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2016 yılında çıkması beklenen EYT yasası ve Emeklilikte Yaşa Takılan çalışanlarla ilgili üzücü açıklamalarda bulundu.

Uzun süredir gündemden düşmeyen ve düzenleme yapılması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz açıklama yaptı. Geçmişte yapılan düzenlemelerden dolayı emekli olamayan vatandaşlar yeni bir çözüm yolu bekliyor. 8 Eylül 1999 yılında emekli olmak için sigorta süresi ve prim gün sayısına bakılıyordu fakat daha sonra buna bir de yaş şartı eklendi. Bu tarihten önce işe giren kadınlar da 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş şartı aranmaya başlandı. Uygulamadan dolayı zorlanan vatandaşlar yaşlı oldukları için iş bulamadıkları gibi emekli olmak için de genç bulunuyorlar. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuya ilişkin Bireysel Emeklilik sistemini işaret ederek tasarrufun şart olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek "EYT’liler hiç merak etmesin Bireysel Emeklilik geldikden sonra erken emekli olacaklar için de projelerimiz var. Şu anda ezberden konuşmayayım ama EYT emeklilik içinde var gücümüzle çalışıyoruz." dedi. Emeklilik için düzenleme bekleyen vatandaşlar için son açıklama ise hayal kırıklığı yarattı.

"ŞUAN ÇALIŞMA YOK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu EYT yasası ile ilgili sorulara “Şu anda yapılandırma ile ilgili bir çalışma yok ama Genel Sağlık Sigortası'nın ödemesindeki geçmişe dönük yeni bir planlamayı, yılbaşından itibaren uygulamaya geçecek çalışmayı yapıyoruz. O şimdi hükümete gidecek, süreç daha 2-3 ayı alır.” dedi. Fakat Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme ile ilgili Maliye Bakanlığı emeklilerin ve çalışanların dengesini olumsuz etkileceğini düşünerek karşı çıkmıştı. Başbakan Binali Yıldırım'ın vatandaşın mağdur oluşunun haksızlık olduğunu belirttiği söyleniyor.

SGK AÇIKLAMASI DA EMEKLİLİLERİ ÜZDÜ

Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz sistemin düzenlemelerle birlikte yaşatacağı zorluklara değinerek "Emeklilik tanımı eşittir yaş. Avrupa'da böyledir. Avrupa ülkelerinde gün tanımlaması yoktur. Belli yaşa gelenler emekliye ayrılabilir. Çalışamayacak yaşa gelen insana emekli denir. Emeklilik, yaşlılık aylığıdır. 'Ben 10 bin günü tamamladım ama 45 yaşındayım, bana maaş verin' denilemez çünkü bu sisteme aykırıdır. Bunun aksi, sistemin dengelerini bozar. Bu konuda bir çalışma yok. Kamuoyunda bu yönde bir tartışma yaratılıyor ama kurumun böyle bir çalışması yok." şeklinde açıklama yaparak sorulara yanıt verdi.

EYT YASASI İLE İLGİLİ SÜLEYMAN SOYLU DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda Süleyman Soylu'da emeklilikte yaşa takılanlar için açıklama yapmıştı. Soylu emeklilikte yaşa takılmak primini ödemiş aslında prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği için o limiti dolduramadığı için emekli olabilme fırsatına henüz sahip olamamış kişilerdir. Özellikle yaş ile ilgili gerçekleştirilen düzenlemeler, reformlar, yenilenmeler ihtiyaçtan kaynaklanır diyerek açıkladı. Ülkemizde 34-35 yaşında insanlar emekli oldu ve biz her birimiz bu erken emekliliğin çok uzun süreli emekli maaşı ödemenin ve çok uzun süreli çalışmamanın maliyetini ödedik, hala ödemeye devam ediyoruz diyen

"ÇALIŞMA YAPMAK ZOR"

Soylu emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışma yapmanın zor olduğunu ifade etti. Binlerce kişinin beklediği düzenlemelerin birçok dengeyi değiştireceğine işaret eden Bakan "Dün yaşla ilgili ve sürelerle ilgili vermiş olduğumuz kararı bugün eğer ters çevirip, geriye döndürüp erken emeklilik diye bir anlayışı getirirsek, 1999-2000 ve 2001’de IMF kapısına gidip hadi bize 500 milyon dolar para verin de emekli maaşlarımızı ödeyebilelim dediğimiz güne takılırız. Aynı o günün benzeriyle birlikte oluruz. Reformlara da bugün Türkiye’nin ayaklarının üzerinde durma konusunda ortaya koyduğu çabaya da yarın gelecek nesillerimize de doğru yapılmamış bir iş olur. Onun için biz reformumuzun sahibiyiz. Reformumuzun takipçisiyiz. Türkiye’de özellikle sosyal güvenlik sistemimizin gelir ve gider arasındaki dengesinin aktüerye hesabının sorumlusuyuz. Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki, bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız." diyerek ifade etti.

YAKLAŞIK 500 BİN KİŞİ MAĞDUR

Emeklilikte yaşa takılanlar için birçok kez Meclis'te EYT yasası tasarısı görüşüldü. Henüz yasaların yürürlüğe girmemesi ve karara bağlanılamamasından ötürü 500 bine yakın EYT mağduru bulunuyor. Daha önce Canan Yüceer tarafından meclise sunulan yasanın ardından bir yasa teklifi de CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'den geldi ve Genel sağlık Sigortası Kanunu'na Geçici Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Emeklilik için sigortalı olma süresi, prim gün sayısı ve yaş şartları bulunuyor.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMASI UZLAŞMALARA BAĞLI

Emekli olmak isteyen binlerce kişi için prim günü eksikliği hakkında da bakanlar arasında konuşmalar olduğu belirtiliyor. Bu konuşmalarda uzlaşma sağlanır ise herkesin beklediği bir yasa tasarısı da hayata geçirilebilir. Yaklaşık yüz bin kişinin beklediği prim şartı ile ilgili eksik primlere borçlanma imkanı sağlanması bekleniyor. Torba yasa ile hayata geçmesi beklenen düzenlemelerin Ekim ayında yapılması bekleniyor. Eğer borçlar için dondurma şeklinde bir yasa tasarısı yapılır ise Bağ-Kur'lular, borcunu dondurarak emekli olma imkanına sahip olacak. Torba Yasa ile emeklilik yolu açılırsa bankaların da kredi için çalışmalar başlatması bekleniyor. Prim borcunu ödemek için kredi çekmeyi düşünen vatandaşlar için bankaların da düşük ödemeli faizlerle kredi vermesi bekleniyor. EYT yasası ile ilgili yapılacak yenilikler sonucunda bankaların da yenilik yapması vatandaşın emekliliği açısından büyük önem teşkil ediyor.

Yorumlar