Emekli maaşları zam ile ne kadar olacak? Emekli maaşı zam açıklaması

Emekli maaşları zam ile ne kadar olacak sorusu 12 milyon emekli tarafından merakla cevap bekleyor. Emekli maaşı zam açıklaması nihayet geldi. İşte detaylar...

Yılın ilk ayı için emeklilere verilecek olan zam oranı ocak ayında uygulanmaya başlanmıştı. Şimdi yüz binlerce emekli temmuz ayından itibaren maaşlarına ne kadar zam geleceğini merak etmeye başladı. Emekli maaşları zam ile ne kadar olacak sorusu şimdi akıllarda yer alıyor. Konuyla ilgili net bir açıklama geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan gelen açıklamanın ardından emeklilerin aklındaki sorular yanıt buldu. Emekli maaşı zam açıklaması ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞLARI ZAM İLE NE KADAR OLACAK?

Yılın ikinci yarısında emekli ve memurlara verilecek zam oranı geçtiğimiz yıl aralık ayında açıklanmıştı. Böylece akıllarda bulunan emekli maaşları zam ile ne kadar olacak sorusu yanıt buldu. İşte emekli maaşları zammı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

ENFLASYON ORANI YÜZDE 6.39 OLDU

Toplu sözleşmeye göre; 2018'de memur ve emeklisine yüzde 4 artı 3.5 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Buna karşın 2018 yılının ilk 5 ayında oluşan enflasyon oranı yüzde 6.39 oldu. İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması durumunda memurlar için enflasyon zammı oluşacaktı. 4 aylık enflasyon verilerine bakılırsa memurlar yüzde 2.39 enflasyon farkı alacak.

ARTIŞ BEKLENİYOR

Haziran ayında enflasyon eksi çıkmazsa yani enflasyon düşmezse, memurlar yüzde 4'ü aşan miktarda enflasyon zammı alacak. SSK ve Bağkur emeklisi de ilk 6 ayın sonunda oluşan enflasyona göre zam alacak. Enflasyon Haziran'da yerinde saysa bile zam oranı yüzde 6.39 olacak. Ekonomistler artış beklediği için bu zam oranı artabilir.

EN DÜŞÜK LİRA 1036 LİRA

Mevcut enflasyona göre yüzde 6.39 zamla 2000'den önce emekli olan bir SSK'lı işçinin en düşük maaşı 1569 liradan 1670 liraya çıkacak, 2000-2008 arasında emekli olan işçinin taban maaşı 1310 lira olacak. Bağkurlu esnafın en düşük maaşı 1411 liraya çıkarken, Tarım Bağkuru'ndan emekli olanlara en düşük 1052 lira ödenecek. Memur emeklisinin taban maaşı da 1989 lira olacak. 

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL SON DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Haziran enflasyonu sıfır olarak düşünüldüğünde Temmuz'da yapılacak yüzde 3.5 toplu sözleşme zammı ile en düşük memur maaşının 2 bin 839 liradan 3 bin 50 liraya çıkacağını söyleyen Ağbal, en düşük emekli maaşının da 1978 liradan 2 bin 94 liraya çıkacağını kaydeti.

Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, enflasyon kadar zam alan en düşük SSK emekli maaşı 1570 liradan 1670 liraya, en düşük Bağkurlu emeklisi maaşı da 1405 liradan 1495 liraya yükselecek.

Yorumlar