Ejder Meyvesi olarak bilinen 'Pitaya' ya üreticiden talep artıyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak dikilen Ejder Meyvesi olarak bilinen Pitaya olan talep artarken meyvenin tanesi 11 ila 16,5 liradan alıcı buluyor.

Mersin’in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlayan Ejder Meyvesi’nden (Pitaya) ilk denemesinde beklenen miktardan fazla ürün elde edildi. İlk olarak 2014 yılında Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde denemesi yapılan meyve için talebin artması üzerine Mersin ve Adana’da  da dikilmeye başlandığı öğrenildi. Yüksek getirisi ve yetiştirilme aşamasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması yanında ürünün bir yılda meyve vermeye başlaması üreticinin ilgisini çekiyor. Son dönemlerde talebi artan Ejder Meyve ’sinin tane fiyatı olarak 11 ila 16,5 liradan alıcı bulması da ürünü cazip kılan diğer özellikler arasında yer alıyor.

ÜRETİMİNE 2014’TE BAŞLANDI

Ejder Meyvesinin üretimine ilk kez 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde deneme ekimi yapılarak başlamış olup, Pitaya ürününe talep gelince Mersin ve Adana'da da dikilmeye başlandığı belirtilirken, yüksek getirisi, yetiştirilmesi esnasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması, 1 yılda meyveye oturması ve meyvenin tanesinin 11- 16,5 lira arasında alıcı bulması sebebiyle Pitaya’nın üreticinin ilgisini çektiği belirtiliyor. 

 

BEKLENİNDEN FAZLA ÜRÜN

Ürün ile ilgili bilgiler veren Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, üreticiler için alternatif ürün arayışı içindeyken halk arasında ve Uzakdoğu'da 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın Akdeniz iklimine uygun olduğunu ve bölgede yetişebileceğini öğrendiklerini söyledi. Ulu, Antalya'da üretici Mehmet Tanrıverdi ile irtibata geçerek Erdemli ‘de 1 dönüme deneme dikimi yaptıklarını ve beklenilenden daha fazla ürün elde ettiklerini söyledi. Anavatanı Vietnam olan Pitaya'nın Avrupa'da Dragon yani Ejder meyvesi olarak bilindiğini belirten Ulu, şöyle dedi:

"Meyve bölgede beklentimizin üstünde uyum sağladı ve verimi de son derece iyi oldu. Rahatlıkla pazarlanan ve ilk hasatta elde edilen 800 meyve büyük marketler zincirine tanesini 11-16.5 liradan sattık."

Tropikal meyve üreticisi Mehmet Tanrıverdi ise, fide dikilmesinden 3 yıl sonra daha fazla ürün almayı beklediklerini belirtti.

 

 EJDER MEYVESİ (PİYATA) FAYDASI

Ejder Meyvesi, Pitahaya, Dragon fruit, Kaktüs meyvesi ve çilek armudu olarak da bilinmektedir. Beyaz ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi bulunmakla birlikte bu ayrım, aslında meyve kesildiği zaman ortaya çıkan iç rengindendir. Meyve kesildiğinde içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunur. Bu çekirdekler, tıpkı kivi deki gibi meyveyle birlikte tüketilir.  

Pitaya’nın bilinen yararları

  • İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirme ve yüksek tansiyonu önleme gibi bir takım özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır. Elektrolize yardımcı olur ve vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.
    -İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirir.
    Pitaya meyvesi, yüksek C vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Lif ihtiva etmektedir.
    -Yüksek tansiyonu önleme özelliği vardır.
    -İçerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır.
    -Elektrolize yardımcı olur ve vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.
    -Pitaya meyvesi antioksidanlar (phytoalbumins) ve son derece zengin çözülebilir lif içerir.
    -Çok iyi bir C vitamini, lif, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.
    -Tip 2 Diyabet hastaları için mükemmel bir meyvedir.

 

 

 

Yorumlar