Ehliyet sınav yerleri ile MTSAS-2 Meb sınav giriş belgesi açıklandı.

14 Mayıs 2016 Ehliyet sınav giriş yerleri belli oldu. Sürücü adayları MTSAS-2 sınav yerleri ve belgelerini kayıtlı oldukları sürücü kurslarından alacaklar.

Motorlu Taşıtlar Sınavı için 14 Mayıs cumartesi günü sınava girecek olan sürücü adayları sınava girecekleri yerleri merak ediyorlardı. Sürücü belgesi almak isteyen öğrenciler 2016 yılının ilk ehliyet sınavına girecekler. Yıl içerisinde 6 dönem halinde yapılan sınavın bu yıl ilk oturumu gerçekleşecek. Sürücü sınavları sonrasında stajyer sürücü uygulaması yanında, sürücü adayları taleplerine göre, otomatik şanzımanlı araçlar içinde belge alabilecekler. Sürücü kurslarında otomatik araç sürücü belgesi için eğitim alıp sınavda başarılı olanların sürücü sertifikalarında sadece 'otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği' yazılı olacak.

14 MAYIS EHLİYET SINAV YERLERİ AÇIKLANDI

Sürücü belgesi alacak olan adayları sınava girecekleri Ehliyet Sınavı yerleri her dönem için MEb tarafından açıklanmaktadır. Ehliyet sınav giriş belgesi 14 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşecek olan MTSAS-2 ehliyet sınavı giriş yerleri ve belgelerini meb'in resmi internet sitesi olan http://www.meb.gov.tr/meb_sinavindex.php öğrenebilirler. Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecektir. Ehliyet sınav giriş yerleri öğrenme, sürücü adayları 14 Mayıs ehliyet sınavına girecekleri sınav giriş yerleri ve sınav giriş belgelerini kayıtlı oldukları Sürücü Kursundan temin edebileceklerdir.

 


EHLİYET SINAVI SORU DAĞILIMI

Motorlu taşıtlar sınavı (MTSAS) olarak da bilinen ehliyet sınavı 14 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak olan sürücü belgesi sınavını soru dağılımı şu şekilde olacak; ilk yardım, motor bilgisi ve trafik bilgisi olmak üzere üç farklı alandan çıkacak olan sorulardan 70 ve üzeri puan alan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaklar. Yeni sistem ile sınava girecek olan adaylar artık sınavda biraz daha fazla ter dökecekler.

EHLİYETTE ÜCRET KARMAŞASI!

Ehliyet almak için başvuranların sağlık raporunu artık aile hekimlerinden alabilecekler. Ancak raporda olması gereken tetkiklerin çoğu 'Aile Sağlığı Merkezleri'nde yapılamıyor. Aile hekimleri, devlet hastanesine sevk edebiliyor ancak burada da ilginç bir durum var. Sağlık raporu, özel hastanede 60, devlet hastanesinde 200 liraya mal oluyor.

RAPOR AİLE HEKİMLERİNDEN ALINABİLİYOR AMA...

Sürücü ehliyeti alabilmek için gerekli sağlık raporu artık aile hekimlerinden alınabiliyor. Ancak 'Aile Sağlığı Merkezleri'nde istenen testlerin çoğu yapılamıyor. Yönetmeliğe göre aile hekimleri kişinin zekasını ölçmesi hatta psikiyatrik durumunu değerlendirmesi gerekiyor. Uyku apnesi, gece körlüğü, duyu kaybı ve epilepsi de sağlık raporu için ölçülmesi gereken rahatsızlıklar arasında.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, muayene bulgularıyla anlaşılamayacak durumlarda, kişinin doldurduğu beyan formunun geçerli olduğunu belirtiyor.

Motorlu taşıtlar yazılı sınavı sorulacak soru sayısı ve sürüleri şu şekilde olacak.

13 İlk Yardım Bilgisi
27 Trafik ve Çevre Bilgisi
10 Motor
Olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. Sınav süresi ise, 60 dakika olacak.
2016 men sınav takvimi

EHLİYET SINAV GİRİŞ BELGESİ

a. Sınav giriş belgesi fotoğraflı olup söz konusu belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Kursiyer, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın vb.) bölge sınav yürütme komisyonunun teklifi ve ÖDSGM' nin uygun görüşü ile kursiyerin sınav yeri değiştirilebilir.
b. Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK' nın adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği ders ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.
c. İlçe milli eğitim müdürlüğü, Özel MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. Özel MTSK Müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı kursiyere teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.
ç.Kursiyerlere ayrıca fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.
d.Kursiyerin sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR!

Sürücü belgesi almak isteyen vatandaşlar, meb tarafından oluşturulmuş gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptırabileceklerlerdir. MOtorlu taşıtlar sürücü kursu sürücü belgesi alabilmek için gerekli şartlar aşağıda belirtilmiştir.
B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
"Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.
Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

2016 YILI EHLİYET SINAV TAKVİMİ

14 Mayıs 2016 Ehliyet sınavı

14 Mayıs 2016 Ehliyet sınavı

16 Temmuz 2016 Ehliyet sınavı

27 Ağustos 2016 Ehliyet sınavı

8 Ekim 2016 Ehliyet sınavı
10 Aralık 2016 Ehliyet sınavı

EHLİYET SINAV ÜCRETİNİN YATACAĞI BANKALAR!

Motorlu taşıtlar sınav ücreti olan MTSAS sınavı 2015 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dahil 60,00 TL olacak. Sınav ücretlerini Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve T .C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Şubelerinden birine "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile kendi T.C kimlik naumarası ile yatırılabilecek. MTSAS takviminde belirtilen sınav fiyatı yatırma müddeti içerisinde yatırılması gerekmektedir.

Yorumlar