Eğitim sistemi reformu gündemde! Liseler 3 yıla düşecek...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) resmi olarak açıkladığı yazıda, her lisenin ayrı bir öğrenim süresi olacak.

Asgari ücretin artırılmasından sonra son günlerde yoğun olarak tartışılan eğitim reformunda, liselerin normale dönerek 3 yıla kadar düşürüleceği gündem haline geldi. Bu bağlamda yeni dönemde Türkiye'de yeni sistemler denenecek ve büyük bir sistem değişikliğine gidilecek.

Bu eğitim modelinde yaklaşık olarak 1 yıldır çalışmalar yürütülüyor. Proje, 2023 yılında ilk öğrencilerini karşılayacak. Ayrıca bu değişim sayesinde üniversite sınavının ve üniversitelerde ortaya çıkan yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Almanya'daki Programdan Esinlenildi
Yeni eğitim modeli, Almanya'da mevcut olan Abitur Diploma Programı'ndan esinlenilerek dizayn edildi.

Liseler İki Çeşit Olacak
En çok tartışılan konulardan biriside liselerin iki çeşite düşürülmesi oldu. Normal Lise ve İleri Lise olarak amaçlanıyor. Üstelik 4 yılllık liselerde son sınıfların sadece sınava hazırlanacağı iddiası yalanlanmış oldu.

Lise 4'lerin müfredatı kaldığı yerden devam edecek fakat hazırlık tarafına daha fazla ağırlık verilmesi bekleniyor. Üniversite okumak istemeyipte derhal iş hayatına atılmak isteyen öğrenciler, 3 yılda liseyi bitireiblecek.

Meslek Liselilere Önemli Haber!
Proje kapsamında, meslek lisesi mezunları şayet iş hayatına atılmak istemiyorsa farklı bir sınava tabi tutulacak ve buna göre şekillendirilecek.

Eğitim reformunun zaman çizelgesi şu şekilde:

Okul öncesi: 1 yıl (5 yaş)

İlkokul: 5+1 yıl (6-11 yaş)

Ortaokul: 3 yıl (12-14 yaş)

Normal Lise: 3 yıl (15-17 yaş)

İleri Lise: 3+1 yıl (15-18 yaş)

Yorumlar