"Eğer Ekim-Kasım ayında referanduma gidilirse..."

Türkiye’de yeni anayasa ve başkanlık sistemi çalışmaları devam ediyor. Peki, Kasım ayında referanduma gidilirse sonuç ne olur?

1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte daha çok dile gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği 'yeni anayasa ve başkanlık sistemi' siyaset gündemindeki sıcaklığını koruyor. Son olarak dün de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada  “Artık bu muhalefetin engellemesinden milletimizde kurtulsun, bizde kurtulalım ve inşallah sağlıklı bir anayasa değişikliği bu sene yapalım. Ekim-Kasım gibi de bir referandumla milletimize gidelim” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili ilk kez tarih vermesi akıllara aynı soruyu getirdi: “Ekim-Kasım aylarında referanduma gidilirse sonuç ne olur?” Biz de bu soruyu ve halkın hem yeni anayasaya hem de başkanlık sistemine bakış açısını, olası bir referandum sonucunun ne olacağını ORC Araştırma Şirketi Sahibi Mehmet Murat Pösteki’ye sorduk.  Mehmet Murat Pösteki de Ekim-Kasım aylarında yapılacak olası bir referandum sonucunun net bir şekilde belirli olduğunu belirterek, “Eğer Ekim-Kasım aylarında referanduma gidilirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devlet başkanı olur” açıklamasını yaptı.

İşte ORC Araştırma Şirketi sahibi Mehmet Murat Pösteki’nin AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme:

Türkiye halkının Ekim-Kasım aylarında bu konuya ilişkin referanduma götürüleceğine ilişkin bizde bazı duyumlar alıyoruz. Referanduma gidilmesi için önce Meclis’ten bu kararın geçmesi gerekiyor. 330’a ulaşılması gerekiyor.

“REFERANDUMDA YÜZDE 50’DEN FAZLA SEÇMEN ‘EVET’ DİYECEKTİR”

Ekim-Kasım aylarında yapılacak referandumdan evet kararı çıkacağını düşünüyorum. Ancak bununla ilgili bir oran söylemek güç çünkü referandumda sadece iki seçenek olacak. Başkanlık sisteminde Recep Tayyip Erdoğan yapılan anketlerde açık ara önde gidiyor ancak bu başkanlık sistemi değil bir referandum olduğu için tahminde bulunmak güç. Katılım ne kadar çok olursa oranlar da ona göre yükselir. Ancak ben her şartta yüzde 50’nin aşılacağını düşünüyorum. Referanduma gidilirse evet oyu çıkacaktır.

“2010 REFERANDUMU İLE BAĞDAŞTIRMAK GÜÇ”

Türkiye daha önce de bir referanduma gitmişti ancak bu referandumu onunla ilişkilendirmek doğru değil. Bu sene yapılması planlanan referandumun içerisinde başkanlık sistemi de var. Bu sebeple muhalefet partileri ciddi bir algı operasyonu yapıyor. Bu algının sebebi ‘kendileri başkan seçtiremeyeceği’ içindir. Kendileri başkan seçtiremeyecekleri için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkan olacağını bildikleri için seçmenlerine olumsuz yönde gösteriyorlar.

Pösteki, referandumdan 'evet' çıkması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devlet başkanı olacağının kesin olduğunu söyledi.

 “REFERANDUMA GİDİLİRSE RECEP TAYYİP ERDOĞAN DEVLET BAŞKANI OLUR”

MHP tabanından da CHP tabanından da iyi anlatıldığında başkanlık sistemine destek geleceğini düşünüyorum. Yeni anayasa oylanacak ama seçmenler en önemli madde olan başkanlık sistemini oylayacaklar. Referandumdan ‘evet’ çıktığı takdirde o an itibariyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devlet başkanı olmuştur diyebiliriz. Tek ve kesin sonuçtur. Başkanlık sistemine gidilecek ancak bu seçim formalite bir seçim olur. Çünkü mağlubiyeti kabullenmiş bir muhalefet var.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNE CHP VE MHP SEÇMENİNDEN DE DESTEK VAR”

Bir sene önce başkanlık sistemine destek yüzde 40’lardaydı. Şimdi bu destek yüzde 60’lara ulaşmış durumda. Bu da AK Parti’nin son seçimde aldığı oydan yüzde 10 daha fazla olduğunu gösterir. Bu yüzde 10’un içinde CHP’li, MHP’li, Saadet Partili ve diğer partilerden seçmenler de var.

ORC Araştırma Şirketi Mehmet Murat Pösteki, CHP ile ilgili ‘CHP’li seçmenlere’ sorarak yaptığı ve önümüzdeki günlerde yayınlanacak anketle de ilgili AjansHaber’e bilgi verdi.  Pösteki, CHP’li seçmene sorulan ve araştırma için çok önemli olan iki soruyu da AjansHaber’e açıkladı:

“CHP YÖNETİMİ O VEKİLLERİ PARTİDEN İHRAÇ ETMELİ”

ORC’nin henüz yayınlanmamış olan anketinde CHP seçmenine sorulan sorulardan biri, “Sizce CHP yönetimi terörist cenazesine katıldığı ve terör örgütüne destek verdiği ‘görüntülerle’ sabit olan milletvekillerine yönelik nasıl bir yol izlemeli’ sorusuna CHP’li seçmenlerinin yüzde 72’si bu milletvekillerinin ‘partiden ihraç edilmesi’ gerektiği cevabını vermiş. Parti yönetimi bu vekilleri uyarmalı diyenlerin oranı ise yüzde 13.2 olarak belirlenmiş. Bu konuda fikrini beyan etmeyen seçmenlerin oranı ise yüzde 14.8 olarak belirtildi.

Yapılan araştırmaya göre, CHP'li seçmenler Kemal Kılıçdaroğlu'nun partiyi yönetmesinden memnun değil.

CHP’Lİ SEÇMENİN YÜZDE 59’U KILIÇDAROĞLU’NDAN MEMNUN DEĞİL

CHP Genel Başkanlık görevine geldiği günden bu yana eleştiri oklarına maruz kalan Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili de CHP seçmenine memnun olup olmadığının sorulduğunu belirten Mehmet Murat Pösteki,  ankete katılanların yüzde 59’unun Kılıçdaroğlu’nun yönetiminden memnun olmadığı, yüzde 41’inin ise yönetiminden memnun olduğuna dair bir sonucun çıktığını belirtti.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar