Ege ve Akdeniz beşik gibi sallanıyor! Asıl tehlike sahillerde mi?

Eylül ayı içerisinde Ege ve Akdeniz’de meydana gelen depremler gözlerin bölgeye çevrilmesine neden oldu. Tüm dikkatler beklenen Marmara depreminde iken asıl tehlike gözden mi kaçıyor?

Bu ay içerisinde Manisa’da bir günde 10’un üzerinde deprem olmuş ve tüm gözler bölgeye çevrilmişti. Ege ve Akdeniz’deki hareketlilik sürerken dün de Ege denizi Muğla açıklarındaki 12 adalarda 5.4 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem tüm Ege Bölgesi'nde ve Akdeniz’de hissedilirken özellikle Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla'da büyük korkuya neden oldu. Bu depremden önce de Denizli Pamukkale 4 şiddetinde sallanmıştı. Denizli'nin Pamukkale ilçesinde 4 büyüklüğünde ve Muğla açıklarında 12 adalarda 5,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

GERÇEK TEHLİKE SAHİLLERDE Mİ?

Peki, Ege ve Akdeniz'de son dönemlerde sıkça meydana gelen depremler büyük bir depremin habercisi mi? Beklenen büyük İstanbul depremini konuşulurken gerçek tehlike sahillerde mi? Bu soruları İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür,  AjansHaber için yanıtladı.

İşte İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün AjansHaber’e yaptığı o çarpıcı değerlendirmeler;

‘EGE, DÜNYANIN EN ÇOK AKTİF FAYI OLAN BÖLGELERDEN BİRİ’

Ege’nin jeolojik yapısı gereği beklenen depremler gerçekleşiyor. Ege Bölgesi, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı aktif faylarının olduğu bir bölgedir. Bir bölgede bu kadar canlı fay olursa deprem olması şaşırtıcı değil. Ege’de deprem olması bizi şaşırtmamalı.

‘EGE’DEKİ AKTİF FAYLAR BİRÇOK KENTE ETKİLİYOR’

Bölgede özellikle Manisa, Alaşehir, Büyük Menderes grabeni, Küçük Menderes grabeni, Gediz Grabeni, Akhisar gibi bölgeler canlı faylarla sınırlı vadiler olarak dikkat çekiyor. Birçok kentin yerleşim alanının altından veya yanından aktif faylar geçiyor. Bu bölgelerde deprem çok beklenen bir durum. Bu bölgelerde yaşayan insanların da depremle yaşamayı öğrenmeleri gerekiyor.

‘AKDENİZ VE EGE’DEKİ FAY SİSTEMLERİNİN ETKİLEŞİMLERİ VAR’

Karadaki fayların denize de uzanımları var. Dolayısıyla Ege Denizi’nin içerisinde depremlerin olması son derece olasılığı yüksek. Datça açıkları ve Akdeniz’e baktığımızda da orada farklı bir sistem var. Ege’deki fay sistemi ile Akdeniz’deki fay sistemi birbirinden farklı olsalar da birbirleriyle etkileşimleri var. Akdeniz’deki depremi oluşturan mekanizma da bir batma ve dalmaya bağlı.

EGE’DE BEKLENEN DEPREMLER MARMARA’DAKİ KADAR YIKICI OLUR MU?

Ege’de olabilecek bir deprem Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üreteceği depremler kadar büyük ve sık olmaz. Çünkü bölgedeki fayların boyutu belli. Bir fayın etkisi; o bölgedeki zeminle, uzaklıkla ve derinlikle etkili. Vereceği zarar da düşünüldüğünde de üzerindeki yapı ile alakalıdır. Kuzey Anadolu Fay Hattı bin 600 kilometre uzunluğunda Karlıova’dan başlayıp Yunanistan’a kadar uzanıyor. Dünyanın en büyük faylarından biri. Bu fayın üreteceği depremler büyük olur. Ege’de genellikle daha küçük depremler beklenebilir. Ege’deki tarihi depremler incelendiğinde 7 ve üzeri depremler nadir olarak görülüyor. Ege ciddi bir deprem bölgesidir ancak Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki bölgelerle Ege kıyaslandığında o kadar da büyük depremler görülmeyebilir. Bu nedenle Ege bölgesinde genellikle 6 büyüklüğünde depremlerden söz edilebilir.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar