Ege beşik gibi sallandı! 20 deprem neyin habercisi?

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde görülen deprem hareketliliği bölge halkını tedirgin etti.

Recep DEMİRCAN / AjansHaber

Türkiye’de son dönemde artan deprem hareketliliği gözleniyor. En son 25 Haziran’da Marmara Denizi’nin Yalova açıklarında meydana gelen depremler hem merkez üssü Yalova’da hem de bölge şehirlerinde hissedildi. Depremler sonrasında olası bir ‘Büyük Marmara Depremi’  yakında mı soruları akıllara geldi. Geçtiğimiz hafta ise Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde sabah saatlerinde büyüklüğü 4,1 ila 1,6 arasında meydana gelen 20’nin üzerinde deprem kaydedildi. Medyana gelen artçı sarsıntıların Tekirdağ-Şarköy-Çanakkale Fay Hattı’nda yeni bir deprem riski oluşturup oluşturmayacağı ise akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

Ege Bölgesi’nde artan fay hareketliliğiyle ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “ Ege Bölgesi’ndeki fay bloğunun Girit’e doğru hareket etmesi sonunda bölgede depremler meydana geliyor. Bu olağan bir durum. Bölgede meydana gelen depremlerin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na etkisi yoktur.” açıklamasında bulundu.  

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu , bölgedeki deprem hareketliliğini AjansHaber’e değerlendirdi:

“KITA HAREKETİ SONUCUNDA BÖLGE KÜÇÜK SARSINTILAR MEYDANA GELDİ”

Ege’de olan depremlerin Türkiye’de gerçekleşen diğer depremlerle bağlantısı  yok. Ege’de 20’nin üzerinde gerçekleşen artçı sarsıntıların bilimsel olarak bir önemi de yok.  Ege Bölgesi’nde meydan gelen depremlerin sebebi kıtanın Girit’e doğru hareket etmesidir. Yılda 4 santimetreye yakın bir hızla Ege, Girit’e doğru hareket ediyor. Ege’de aktivite son zamanda arttı. Gerçekleşen depremleri de kıta hareketinin sonucu olarak görmek lazım. Bölge’de küçük büyüklüklerde depremler meydana gelmiş fakat öncü deprem diyeceğimiz bir durum söz konusu değil .

“EGE’DE AKTİVİTENİN NEREYE GİDECEĞİ BİLİNMİYOR”

Yüzyıllar boyunca levha hareketlerinin artması sonucunda Ege bloğunun hareketi bu sonuçları meydana getiriyor. Ege’deki aktivitenin nereye doğru gideceği bilinmiyor. Tarihe baktığımızda ise o bölgede büyük depremler meydana geldi. Ege’deki fay hareketleri Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı etkilemeyecektir. Ama Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda geçmiş zamanda meydana gelen 6,8’lik kırılma buralarda enerji biriktirmiştir. Bunlar sürpriz durumlar değil, normal durumlar.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar