Efkan Ala'nın istifasının arkasında ne var?

İçişleri Bakanı’nın istifası etmesi ve yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun getirilmesi Ankara gündeminde bomba etkisi yarattı.

Kabinede mini değişikliğe gidildi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın görevini bıraktığı ve yerine Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun getirildiği Başbakan Binali Yıldırım tarafından kısa bir açıklama ile duyuruldu. Soylu’dan boşalan koltuğa da eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu getirildi.

Ala’nın istifasının ardından akıllarda pek çok soru işareti belirdi. Kimi kulis bilgilerine göre sırada MİT’in olduğu söylenirken bazı kesimler Ala’nın burada görev alabileceği iddialarını ortaya attı. Ancak genel kanaat Ala’nın ‘istifa’ tercihinin makamın yoruculuğuyla alakalı olduğu yönünde.

Kabinedeki mini revizyonu gazeteci yazar Oral Çalışlar ve Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu AjansHaber’e değerlendirdi.

Gazeteci yazar Oral Çalışlar, Efkan Ala’nın istifası ve yerine Süleyman Soylu’nun getirilmesini şöyle değerlendirdi:

“EFKAN ALA BAŞARILI BİR BÜROKRATTI”

Efkan Ala’nın görevinden istifa etmesine yol açan arka nedenleri bilmiyoruz. Bu konuda bilgileri gizli kalması net konuşmamızı engelliyor. Sonuç olarak zamanında Efkan Ala başarılı bir bürokrattı. İçişleri Bakanlığı süresince yaklaşımlarıyla Ala başarılı bir profil çizdi. İstifa mı etti veya istifa mı ettirildi bu sürecin aydınlanması gerekiyor.

Oral Çalışlar

ARKA PLANDA NELER OLABİLİR?

Kabinede yaşanan mini revizyon FETÖ’nün hava kuvvetleri  imamı Adil Öksüz’ün kaçması ve örgütün İçişleri Bakanlığı içerisinde yapılanmasının getirdiği bir sonuç gibi gözükebilir. FETÖ’yle mücadele karmaşık bir iş ve binlerce insan gözaltına alınıyor. Bunların kaçı gerçekten FETÖ’yle bağlantılı veya kaçı sorumlu, kaçı sorumsuz bu soruların cevaplarını da bilmiyoruz. Bu operasyonlar sırasında belki yanlışlar yapılıyor belki de bazılarının üzerine gidilmiyor. Bunlar da kabinedeki değişimin nedenleri olabilir.

İÇİŞLERİ’NDE SOYLU TERCİHİ

Süleyman Soylu, Liberal görüşlü bir politikacıdır. Milli Görüş geleneğinden gelmiyor. Yeni görevinde başarılı olma ihtimalini yüksek görüyorum.  Efkan Ala’nın istifa etmesi herhalde bir başarısızlık görüldüğü için gerçekleşmiş oldu. İstihbarattan yapılacak düzenleme sonrasında iç istihbarat bölümünün başına geçmesi İçişleri Bakanlığı’ndan daha önemli bir teşkil etmiyor.  İstifa etmesi bu göreve gelmeyeceğinin bir göstergesidir.

İstifada makamın yoruculuğuna vurgu yapan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu ise şu değerlendirmelerde bulundu:

‘ALA MİT’İN BAŞINA GEÇECEK’ İDDİALARI

Türkiye önemli bir dönemeçten geçiyor. Efkan Bey, özellikle ilk döneminde oldukça başarılıydı, son dönemde ise çok büyük saldırılarla karşılaşıldı. Bu dönemde Türkiye çok ciddi olaylarla karşılaştı, 2. Kurtuluş Savaşı’nın evreleri yaşandı diyebiliriz. Burada yorulmuş diyebiliriz. Kritik bir süreçte Bakan Ala ayrılmak isteyince, Başbakan ve Cumhurbaşkanı da kabul edince, kendi isteği ön plana çıkmış oluyor. Yorulmuş olabileceğini düşünüyorum.  MİT’le ilgili olarak da bazı iddialar ortaya atılıyor, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da görevinden alınacağı iddiaları var. Ben, Ala’nın istifasını kendi isteği olarak görüyorum.

Bülent Orakoğlu

“ALA, KENDİSİNİ YORGUN HİSSETMİŞ OLABİLİR”

Efkan Ala kritik süreçlerde sayın Cumhurbaşkanı’nın yanında oldu. İçişleri Bakanlığı çok önemli makam aynı zamanda bu tür mevki ve makamlar yıpratıcı da olabiliyor, kendisini yorgun hissetmiş olabilir. Türkiye’nin geçtiği süreç itibariyle bunun arka planı olabilir ama süreç itibariyle hepimiz pozitif düşünmek zorundayız.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÇOK YIPRATICI BİR MAKAM”

İçişleri Bakanlığı çok yıpratıcı bir makam. Ala, ilk görev sürecinde çok büyük mücadele etti. Ardından büyük saldırılar gerçekleşti. Burada hedef Türkiye’nin birlik ve beraberliğinin bozulması. Sayın Ala’nın istifasının Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesini de önemsiyorum, makul sebepler çünkü. Yorulmuş olabilir, dinlenme ihtiyacı hissetmiş olabilir.

“SOYLU, FETÖ’YLE MÜCADELEYE CİDDİ TAVIR KOYAN BİR İSİM”

Sayın Soylu, FETÖ’yle ilgili mücadelede çok ciddi bir tavır koyan isim. Şu anda AK Parti içerisinde ciddi olarak konuşulan bir konu da parti içindeki FETÖ’cüler. Bu tartışılıyor. Bunlar muhakkak gündeme gelmeli ama bu tahribat niteliğinde olmamalı. Süleyman Soylu’nın taze bir kan olarak FETÖ ile mücadelede isabetli bir seçim olduğunu düşünüyorum.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar