Dünya 2. Fransız İhtilali İle Karşı Karşıya

Dünya son yıllarda 2. Fransız İhtilali ile karşı karşıya. Fransız ihtilali işçi kesiminin krallara, zenginlere vs. karşı ayaklanması idi. Fransız İhtilali ile milliyetçilik akımı kendini göstermişti. Tabi can alıcı nokta şu ki; Osmanlı birçok azınlığı içerisinde barındıran bir devlet idi. Bu akım ile içimizdeki birçok azınlık bağımsızlığını ilan etmek istedi.

Yine bugün dünya 2. Fransız İhtilali ile karşı karşıya. Trump, Obama’ya karşı temel olarak popülist milliyetçilik ve göçmen karşıtı söylemleri ile galip geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un popülist milliyetçi ve göçmen karşıtı olarak bilinen rakibi Le Pen son seçimde kazanamasada hala kendisi için en büyük rakip olarak duruyor.

Brezilya’da popülist milliyetçilik seçimde zafer getirdi. Trump ve fikirdaşları güçlenmeye devam ediyor.

Amerika ve birçok ülkede bu söylemler ile iktidara gelen ekip Türkiye’de de varlık gösteriyor.

Seçimlerin yaklaşması ile bu ekip Türkiye’de de start verdi. Türkiye’de popülist milliyetçilik ve göçmen karşıtı söylemler hortladı. Suriyeli göçmenler seçim malzemesi yapılacaktır.

Suriyeliler üzerinden sansasyonel (dikkat çeken, çarpıcı) eylemler ile gündem meşgul edilecektir.

Ülkemizde Suriyeliler üzerinden öfkelendirici olaylar ya planlanacak ya da suç unsuru hareketleri medya üzerinden gündemde tutularak öfke patlaması için kullanılacaktır.

Birçok yabancı ülkede popülist milliyetçilik ve göçmen karşıtı söylemler ile başarılı olsalarda bu oyunun Türkiye’de başarılı olması çok güçtür. Türkiye genel olarak din, kültür ve medeniyet olarak bu tür olaylara Batı gibi bakmıyor.

Tabi Türkiye’nin sosyolojisini iyi bildikleri için daha çarpıcı argümanlar ile karşımıza çıkacaklardır.

Örneğin yılbaşında Taksim’de Suriyeli grubun oynatıldığı ‘’tiyatro’’ gibi olaylar ile halkın sinir uçlarına dokunmaya devam edeceklerdir.

HAYRULLAH DESTEGÜL

Yorumlar