Darbe girişiminin ardından doları ne bekliyor, yatırımcı ne düşünür? Turizmde risk var mı?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonominin geleceğine dair  önemli endişeler ortaya çıktı: Doların geleceği, Merkez Bankası’nın hamleleri, yatırımcının kafasındaki soru işareti ve turizm…

Recep Demircan / AjansHaber

15 Temmuz gececi, askerin sokağa inerek darbe girişiminde bulunması her yönü ile değerlendiriliyor. Kuşkusuz bu girişimin ilk anda bastırılmış olması sonrasında ekonomide de önemli gelişmeler yaşanıyor. Darbe gecesi ilk olarak vatandaşların ATM’lere akın ederek nakit ihtiyacının ortaya çıkması ekonomi alanındaki ilk tepki oldu. Bunun ardından ise daha geleceğe dönük riskler ortaya çıktı. Doların geleceği, yatırımcının parasını çekme riski, turizmde olumlu seyrin tekrar rüzgar değiştirmesi gibi…

Yaşananların ardından Merkez Bankası’ndan da sıcak hamleler geldi. Tedbir amaçlı hamlelerde Merkez Bankası bankalara limitsiz ve sıfır komisyonla likidite sağlanacağını açıkladı.

Darbe sonrasında ekonomi alanında yaşanan ve yaşanabilecek olan gelişmeleri Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç, AjansHaber’e değerlendirdi.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI DOLARIN GELECEĞİ

Dolar/TL’deki aşırı sıçrama gayet doğal. Cuma günkü darbe teşebbüsü ve karışan piyasalar için doların yükseleceği yönündeki beklentilerin sonucunda herkes döviz büfelerine akın etti. 3.16’lar görüldü, buradan satın alanlar oldu ama her şeyin normale döneceğine ilişkin beklentiler ağır basınca doğal akışı içinde, 2,95 bandında gidiyor. 2.95’in üstü zaten doğal denge durumunun üstünde bir şey, bunun altında şu anda. Normal karşılanabilir bu durum. Ben daha da düşeceğini tahmin ediyorum. 2,90 bandına doğru düşeceğini düşünüyorum.

Prof. Dr. Kaya Ardıç

MERKEZ BANKASI’NIN HAMLELERİ

Merkez Bankası, bankaların likidite ihtiyacını karşılayacağız diyor ama faiz indirimine yine de giderse biraz riskli olur bence bu ayki toplantıda biraz daha temkinli duruş gerekiyor ama yapacak gibi de gözüküyor. Likiditeyi artırdığınızda bankalar krediler açısından rahatlar ama riskli gördüğüne de kredi açmaz. Dolayısıyla Merkez Bankası şu anda piyasaları sakinleştirmek için adımlar atıyor. Cuma gecesi ATM’lerde para kalmadı ama o durum geçti. Kimsenin bankalardan hesaplarını kapatacağını şu an düşünmüyorum. Gelişmeler hala yüzde yüz bitmiş değil, bekle gör politikası izleyenler olacaktır ama bence olağan seyrine dönecektir yaşananlar. Merkez Bankası’nın çok daha fazla yapacağı bir durum da yok.

YATIRIMCI RİSKİ SÖZ KONUSU MU?

Yatırımcılar açısından baktığımızda yeni yatırımlar beklerken, yeni para girişi beklerken darbe riskinin ortaya çıkması ile yatırımcının çekilmesi gibi bir risk var. Son dönemlerde Türkiye’ye 7 milyar dolar para girişi oldu. Bu para girişinin duracağını söyleyebiliriz ama bu para girişinden çıkışların da olabileceğini düşünüyorum. Bazıları da birkaç gün bekleyecektir. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunun düşeceğine ilişkin sinyaller verirlerse ciddi çıkışlar yaşanabilir.

TURİZMDE ÇARK YENİDEN TERSE DÖNÜYOR

Turizmde tam her şey iyiye dönüyor derken bu yaşandı. Uçuş iptalleri söz konusu. Turizm gelirlerinde maalesef beklenen yükselme olmayacaktır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar