Dolardaki düşüş sürecek mi?

Fed Başkanı Janet Yellen'ın kritik faiz kararı öncesi son konuşmasındaki sözlerinin ardından dolarda meydana gelen düşüşün belirli bir seviyeye kadar devam etmesi bekleniyor.

Tüm dünya piyasalarının merakla beklediği Fed Başkanı Janet Yellen'ın kritik faiz kararı öncesi son konuşmasındaki sözleri geniş yankı uyandırdı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, hayal kırıklığına neden olan Mayıs ayı istihdam verilerinin ekonomiye ilişkin yeni soru işaretlerine yol açtığını belirterek, faiz artırım zamanlamasına yönelik söylemini değiştirdi. Yellen'in bu söylem değişikliği de gelişmekte olan piyasalarda ve ülkemizde dolar fiyatlarının düşmesine ve borsanın ivme kazanmasına neden oldu. 2.90 seviyesinin altında seyreden dolar fiyatları ekonomik anlamda bir rahatlamaya da neden oldu.

Amerikan Merkez Bankası başkanı Yellen’in son açıklamasını ve etkilerini AjansHaber’e değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç dolarda düşüşün sürüp sürmeyeceğini ve dolar yatırımcısının bu dönemi nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair ipuçları verdi.

İşte Ardıç’ın AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme:

GELEN VERİLERLE FED PANİKLEDİ!

FED Başkanı Janet Yellen’in açıklaması kötü beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisiyle epeyce paniklediğini gösteriyor. Çünkü Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) baz aldığı iki gösterge vardır. Bunlardan bir tanesi işsizlik verileri, işsizliğin geldiği düzey ikincisi ise enflasyon rakamları…

BELKİ TEMMUZ’DA BİE FAİZ ARTIRIMI GÖREMEYEBİLİRİZ

Enflasyonda zaten yüzde 2’yi tutturamıyorlar. Çekirdek enflasyon yüzde 1.6 ama manşet enflasyon daha da düşük yüzde 1 bile değil. İstihdam verisi iyi gidiyor derken buna dayanarak bir faiz artırımı düşünüyorlardı fakat son gelen veri, bu konuda henüz acele etmemek gerektiğini gösterdi Amerikan Merkez Bankası’na. Yellen faiz artırımı konusunda önümüzdeki aylar değil önümüzdeki dönemden bahsetti. Haziran ayında değil belki temmuz ayında bile bir faiz artırımı göremeyebiliriz.

AMERİKA İÇİN KÖTÜ HABER BİZİM İÇİN İYİ HABER

FED’in faiz artırma noktasında aceleci olmayacağının anlaşılması gelişmekte olan piyasalar üzerinde olumlu etkiler doğurdu. Bilindiği gibi bu konuda Amerika için kötü olan bir haber gelişmekte olan ülkeler için iyi haber anlamına gelir. FED’in yaptığı bu açıklama dolara olan talebi azalttı ve dolar satışları gerçekleşmeye başladı. Borsaya da bir hareket geldi ve bir ivme kazandı. FED Başkanı’nın açıklaması bizim için olumlu bir trend oldu.

DOLAR YATIRIMCISI NE YAPMALI?

Dolarda Yellen’in açıklamasının ardından meydana gelen düşüş belirli bir seviyeye kadar devam edecektir. Bu noktanın da 2.85 civarlarında olabileceği eğer bunun altına da düşerse en fazla 2.80 civarı olabileceği düşünülüyor. Ben doların Türk Lirası karşısında o kadar değer kaybedeceğini ben kendi payıma zannetmiyorum. Şuan 2.90’ın altında belki 2.85’e kadar da düşebilir. Tahmin edilmesi en güç veriler döviz verileridir. Dövizdeki hareketliliği bir çok etken belirliyor. Sadece dış etkenler değil içerdeki gelişmeler de dövizin gelişimini etkiliyor. Allah korusun bir deprem, doğal afet, terördeki aşırı şiddet ivmesi dolara olan talebi hemen artırır. Şuanda belirleyici olan dış piyasalar dış dinamikler ve FED… Fed’in son açıklaması da dolardaki düşüşün bir miktar daha devam edeceğini gösteriyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar