Doğum yardımı ile anneye 4 bin 521 TL destek

Doğum yardımı ile devletten annelere büyük destek veriliyor. Toplamda üç bölümde verilen destek ile doğum yapan anneye 4 bin 521 TL ödeniyor.

Doğum yapacak olan anneleri sevindiren doğum yardımı parası ile anneye artık 4 bin 521 TL destek veriliyor. Üç kez ayrı ayrı olacak şekilde alınabilen bu ücret içerisinde süt parası, geçici olarak iş göremezlik ödeneği ve doğum yardımı bulunuyor. Anne adaylarına verilen bu destek sadece tek bir çocuk için en 4 bin liraya tekabül ediyor. Karşılıksız olarak verilen bu destek ilk olarak geçtiğimiz sene uygulanmaya başlandı. Her Türk vatandaşına verilen bu desteğin şartları da yeni anne olacakların merak etmesine neden oluyor. Özellikle çalışan kadınlar için büyük kolaylık sağlayan uygulama da isterlerse kadınlar çalıştıkları yerden doğum iznine de ayrılabiliyor. Doğum yardımı parası da çocuk sahibi olacak annelere hem bir doğum hediyesi hem de çocuklarının geleceğine yapacakları yatırımın ilk adımlarından biri oluyor. 

DOĞUM YARDIMI İLE ANNEYE DESTEK

Hükümetin karşılıksız olarak verdiği doğum yardımı tüm annelere veriliyor ve resmi kurumlara başvurmak gerekiyor. Yardımdan yararlanmak isteyenler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne giderek başvuru yapıyor. Gidemeyenler için ise ücretsiz olarak aranan Sosyal Yardım Hattı 144 ya da 183 numaralı telefonları ile de başvuruda bulunulabiliyor. Yardımı almak için ise yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bunlardan birisi doğum izininin başladığı tarihte sigortanın sona ermiş olmaması ayrıca o süre zarfında iş yerinde çalışılmamış olma durumunun belgelerle ispatlanması isteniyor. İnternet üzerinden başvurmak için ise e-devlet şifresi gerekiyor. Bu şifreyi PTT'den 2 TL ücret karşılığında almak mümkün oluyor.

TOPLAMDA ÜÇ KEZ ALINIYOR

Doğum yardımı parası üç çocuk için ayrı ayrı veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için ise 600 TL destek veriliyor. Başvuru yaparken ise kimlik bilgileri gerekiyor ve aynı zamanda doksan gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Doğum yapan kadınlara doğum yardımının yanı sıra, iş göremez ödeneği ve süt parası adında iki ödeme daha yapılıyor ve bu şekilde miktar artıyor. Geçici iş göremezlik ödeneği doğumdan önce sekiz hafta, doğum sonrasında sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta ya da 112 gün izin veriliyor. Eğer doğum yapacak olan kadın asgari ücret ile çalışıyorsa hamilelik ve doğum sebebi ile 16 hafta izin kullanan sigortalı kadına, 4 bin 99 lira ödenek veriliyor. Ödemeler ise PTT ve Ziraat Bankası ile yapılıyor.
.

Yorumlar