Doğu Guta'da savaşa rağmen eğitim

Suriye'nin başkenti Şam'da rejimin kuşatmasındaki Doğu Guta'da, aralıklı bombardıman ve okullardaki ağır hasara rağmen eğitim-öğretim sürüyor.

Başkent Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesindeki yaklaşık 400 bin sivil, 5 yılı aşkın süredir Esed rejimi tarafından ablukada tutuluyor. Rejimin kara ve havadan bölgeye düzenlediği saldırılarda yüzlerce okul hasar gördü, yüzlercesi de yıkılarak kullanılmaz hale geldi.

Türkiye, Rusya ve İran, 3-4 Mayıs'taki Astana toplantısında Doğu Guta'yı dört çaıtşmasızlık bölgesinden biri ilan etmişti. Rusya, 22 Temmuz'da Doğu Guta'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

Rejimin saldırılarının aralıklı olarak bundan sonra da devam etmesine rağmen, aileler nispeten sakin ortamdan cesaret alarak, çocuklarını yeniden okula göndermeye başladı.

Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki Tarik Bin Ziyad ilkokulu öğretmeni Hasan Ebu Mustafa, yaptığı açıklamada, ''Rejim, Suriye'de özellikle muhaliflerin kontrolündeki okullara saldırarak halktan intikam almaya çalıştı. Rejim saldırılarına rağmen eğitime hafif hasarlı okullarımızda eğitime devam ediyoruz. Bölgedeki ağır hasarlı okullar şimdi yerel meclisler tarafından onarılmaya başlandı.'' dedi.

Ülkedeki iç savaştan dolayı bir neslin eğitimsiz kaldığına dikkati çeken Mustafa, "Her şeye rağmen, cehaleti sadece eğitimle yok edersiniz. Burada kendi eğitim müfredatımızı kurarak eğitim veriyoruz. Okulumuzda 200 öğrencimiz var.'' diye konuştu.

Okullarının bir çok kere rejimin hava saldırılarına maruz kaldığını vurgulayan Mustafa, ''Rejimin hava saldırıları soncu okulumuzda bir çok sınıfın tavanında büyük hasarlar meydana geldi. Saldırı ve bombardımanlarda okulumuzun duvarları yıkıldı. Duvarlar, şarapnel parçalarının izleriyle dolu." ifadesini kullandı.

Tarik Bin Ziyad okulunun öğrencisi 9 yaşındaki Salih Musa da okulunu çok sevdiğini ve rejimin saldırılarından korksa da okuluna devam ettiğini kaydetti

Yorumlar