Doğalgaz Fiyatlarına indirim geldi! Sıra Elektrikte…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamayla doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim 2016’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.

Havaların soğumasıyla gündeme gelen doğalgaz fiyatları Ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 10 oranında ucuzladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gerçekleştirdiği ziyarette konuyla ilgili açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yapmış olduğu açıklamada daha önce yıl başı itibarıyla özellikle İran tahkim davasıyla ilgili olumlu kararın çıkmasından sonra doğalgaz fiyatlarında indirim olacağını söylediklerini hatırlattı. Tahkimle ilgili kararın yılın son aylarında karar aşamasına geldiğini belirten Albayrak,  "Hali hazırda karar imza noktasına gelmediği için süreç tamamlanmadı ama inşallah kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için bu kış gelmeden bu indirim 1 Ekim'den başlamak üzere hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak" ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON DÂHİL PEK ÇOK ALANA ETKİSİ OLACAK”

Doğalgaz fiyatlarında uygulanacak olan indirimin vatandaşların hane halkına ekstra bir gelir kaynağı oluşturacağını ifade eden Bakan Albayrak, indirimin sanayi sektöründeki maliyetleri düşürerek rekabeti artıracağına dikkat çekti.  Doğalgazda yapılacak olan indirimin enflasyon dahil olmak üzere pek çok alana zincirleme etkisi olacağına inandıklarını belirtti.

ELEKTİRİKTE ZAM ÖNGÖRMÜYORUZ

Doğalgaz fiyatlarında 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak indirimden sonra elektrik fiyatlarında da bir indirim olup olmayacağı ile ilgili de bilgi veren Albayrak, "Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş olması yönünde bir hareket de olması muhtemel." Dedi.

 

SANAYİ SEKTÖRÜNÜ DE İLGİLENDİRİYOR

Doğalgazda yapılacak indirim, milyonlarca konutun yanı sıra, sanayi sektörünü de yakından ilendiriyor. Konu ile ilgili Enerji analisti Emin Emrah Danış’ın yapmış olduğu değerlendirmelere göre,    Doğalgaz fiyatlarının düşmesinin sanayi sektörünün ve konut tüketicilerinin enerji maliyetlerini aşağı çekme açısından önemli olacağına dikkat çekti.  Danış, "Doğalgazı yoğun olarak kullanan sanayi tesislerinin rekabet gücünün artması açısından oldukça önemli ve olumlu bir gelişme. Doğalgaz fiyatlarındaki indirimin, aynı zamanda elektrik piyasasında zor bir yıl geçiren doğalgaz santrallerinin rekabet gücünü arttıracağı gibi gün öncesi elektrik fiyatlarını da düşüreceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

2,5 MİLYAR LİRA AZALACAK

Doğalgazda uygulanacak indirimle ilgili olarak Bakan Albayrak, dün sosyal medya uygulaması  Twitter hesabından yapmış oluğu paylaşımda, yüzde 10'luk indirimin 2017'de doğalgaz faturasını 2,5 milyar lira azaltacağı bilgisini paylaştı. Yapılan indirim sonrasında Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla en ucuz doğalgaz sağlayan ülke olacak.

Yorumlar