Diyanet İşleri Bakanı Görmez’den cemaatlere kritik çağrı!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet-dini sivil yapılar buluşmasını Türkiye’ye döner dönmez gerçekleştireceklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet-dini sivil yapılar buluşmasını Türkiye’ye döner dönmez gerçekleştireceklerini söyledi. Mekke’de gazetecilerle buluşan Görmez, önemli açıklamalarda bulundu. Görmez, 5 Temmuz sonrası yapmaya karar verdikleri ancak hac dönemi nedeniyle ertelenen Diyanet-dini sivil yapılar buluşmasının Türkiye’ye döner dönmez yapılacağını söyledi.

’15 TEMMUZ’DAN SONRA DEĞERLENDİRMELERDE BAZI YANLIŞLAR YAPILIYOR’

Gazetecilerinin ‘Döndükten sonra farklı grupları bir araya toplamayı düşünüyor musunuz?’ sorusuna yanıt veren Görmez, ‘15 Temmuz’dan hemen sonra olağanüstü din şurasını topladık. Bütün eski Diyanet İşleri başkanlarımız, din işleri yüksek kurulu üyelerimiz ve ilahiyat fakültesi dekanlarımızla bir araya gelerek 3 günlük bir şura gerçekleştirdik. Bu şuranın 18. maddesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Türkiye’de ne şekilde din hizmeti verileceğine katkıda bulunan bütün sivil dini yapılarla bir araya gelerek bu hatalara bir daha bu milleti dücar etmemek için bize düşen ortak görevler konusunda istişarede bulunmak. Çünkü 15 Temmuz’dan sonra değerlendirmelerde bazı yanlışlar yapılıyor’ ifadelerini kullandı.

Yapılan yanlışlardan bir tanesinin ihanet üzerinden topluca bütün dini yapıları, dini cemaatleri zan altında bulundurmak olduğunu belirten Görmez, ‘Ama bir taraftan da benzer hataların başka yapılar içerisinde ortaya çıkma tehlikesini de göz ardı etmemeliyiz’ dedi. Görmez, bu ikisini dikkate alarak Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’deki bütün dini hayata katkı sunan sivil dini yapılarla bir araya gelerek değerlendirmeler yapılacağını söyledi ve bunun bir zorunluluk arz ettiğini belirtti.

‘ÇARE LİYAKAT, EHLİYET, İLİM VE ÖZGÜRLÜKTÜR’

Görmez, ‘Biz din üzerinden bölünme ve parçalanmanın İslam dünyasında Müslümanları nereye götürdüğünü görmeliyiz, ibret almalıyız. Bu hataya düşmemek için her önlemi almalıyız. Yasaklamak çare değil. Devletleştirmek hiç çare değil. Çare liyakattır, ehliyettir, ilimdir, özgürlüktür. Çare şeffaflıktır. Bir yapı, hangi çerçevede hizmet veriyorsa topluma onu deklare etmeli ve onun dışına çıkmamalıdır. Bu toplumun maneviyatına hizmet etmek için, milletin hayırlarıyla bir yapı oluşturdum ve hizmet edeceğim diyorsa biz onu uluslararası politikada görmemeliyiz. Biz onu siyasete doğrudan, kendisini aşarak siyasetin içinde, göbeğinde görmemeliyiz. Ticarette, futbolda, şikede görmemeliyiz. Biz onu gerçekten toplumun manevi hayatına hizmette görmeliyiz. Bu takdirde bir konsensus ortaya çıkabilir’ dedi.

Yorumlar