Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "ABD çekilse de çekilmese de operasyon yapılacak"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün NTV canlı yayınına çıkarak Suriye'de Fırat Nehri'nin doğusuna yapılması planlanan harekata ilişkin açıklamalara yer verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında kendisine yöneltilen gündeme ilişkin sorulara cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştükten sonra Suriye'den resmen çekileceklerini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'un kararını değerlendiren Çavuşoğlu, terör örgütlerinin bölgede varlığını sürdürmesinin büyük bir tehlike olduğunu kaydetti.

Ayrıca Çavuşoğlu, ABD'nin destek verdiği PKK/YPG'nin Ezidilere, Süryanilere ve yerli halka yönelik yaptığı baskılara dikkat çekerek şunları dedi:

"Bir terör örgütüyle angajmana girdiğiniz zaman maalesef onun etkisinden de kurtulamıyorsunuz. Yavaş yavaş kontrolüne de giriyorsunuz. Koskoca bir devletin bugün tüm NATO müttefikliğimize rağmen, tüm bugüne kadarki iş birliklerimize rağmen bir terör örgütünün destekçisi gibi konuşması, hele hele, çekilmemek için böyle bahanelere sığınması doğru bir şey değildir. Bir devlet bir söz verdiği zaman bu sözünün arkasında durmalıdır. Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye Cumhuriyeti de bir söz verdiği zaman arkasında durur."

Türkiye'nin gündeminde olan Münbiç yol haritasının uygulanmasının ve ABD'nin bu olaya daha da olumlu yaklaştığını belirten Çavuşoğlu, planın bir an önce uygulanmasını ve YPG'nin Fırat'ın doğusundan hızlı bir şekilde çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Sözlerine devam eden Çavuşoğlu, "Şunu anlamaları gerekiyor. Bizim YPG'ye yönelik harekatımız, operasyonumuz ABD'nin çekilmesine ya da çekilmemesine bağlı değil ki. Böyle bir karar yokken Sayın Cumhurbaşkanımız Fırat'ın doğusuna da gireceğimizi ve harekatı başlatacağımızı söyledi. O gün ABD'nin çekileceğini biz de bilmiyorduk." ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu son olarak Türkiye'nin gündemdeki planlarını, ABD çekilse de çekilmese de ulusal güvenliğe tehdit olan unsurlara karşı ne gerekiyorsa yapacaklarını ve ilerleteceklerini söyledi.

 

 

Yorumlar