Direksiyon sınavı ne zaman? Dikkat Edilmesi gereken kurallar değişti!

Ehliyet sınavında başarılı olan adayların girecekleri ikinci aşama sınavı olan direksiyon sınavının ne zaman yapılacağıyla bir tarih belli olmasa da sınav tarihinden 2-3 hafta sonra yapılırken adayların sınavda bazı kurallara dikkat etmeleri gerekiyor.

Ehliyet sınavının sonuçlarının açıklanmasıyla sürücü adaylarını şimdi de ikinci aşama direksiyon uygulama sınavı bekliyor. Motorlu taşıtlar sürücü belgesi alabilmenin ikinci koşulu olan ve belirli kurallar çerçevesinde yapılan sınavda başarılı olmak esastır. Sürücü belgesi almak için geçilmesi zorunlu olan direksiyon sınavının ne zaman yapılacağı ile ilgili MEB tarafından belirlenen herhangi bir takvim olmasa da sınav genellikle ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra 2 ya da 3 hafta içerisinde yapılıyor. Buna karşın, haftaların yoğunluk durumuna göre, sınavın yapılacağı tarihlerde değişiklik yapılabiliyor Bu yıl 1 Ocak’tan itibaren Stajyer Ehliyet uygulamaya geçilmesiyle direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken kurallarda değişti.  

2 YA DA 3 HAFTA İÇİNDE YAPILIYOR

Sürücü belgesi yazılı sınavının sonuçlarının açıklanmasından sonra sınavda başarılı olan adaylar için sınav tarihinden yaklaşık 2 ya da 3 hafta sonra direksiyon uygulama sınavı yapılıyor. Sınav tarihleri sınava girecek adayları yoğunluğuna göre ileri tarihlere ertelenebiliyor. Adaylar girecekleri direksiyon sınavının tarihi ve yerini eğitim gördükleri sürücü kurslarından öğrenebilirler.

UYGULAMA DEĞİŞTİ

Ocak 2016 yılının girmesiyle direksiyon sınavı uygulamasında da yeni döneme geçildi.  Yeni sistemle Ehliyet sınavına giren kursiyerler, en fazla 4 yazılı, 4 uygulama sınavına girme hakkına sahip olacaklar.

NASIL UYGULANIYOR

Direksiyon sınavı uygulaması M.E.B tarafından görevlendirilen kişiler tarafından, araç sürebilmenizi, yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı, olaylara karşı tavrınızı farklı tarzda birkaç soru sorarak puanlıyor ve bu uygulama sınavı sonrasında başarılı olup olmadığınız değerlendiriliyorlar.

4 NORMAL 1 EK SINAV HAKKI

Direksiyon sınavında başarılı olamayan kursiyerler için, 4 defa normal giriş hakkı bulunuyor. Bu arada sağlık raporuyla 1 defaya mahsus olmak üzere sınava girmezseniz ilk 4 hakkınıza ek 1 hakkı daha oluyor. İlk 4 veya 4+1(sağlık raporu varsa) hakkınızdan başarısız olursanız 45 gün süre içinde kursa müracaat ederek ek 4 hak daha elde edebiliyor fakat bunun için kursiyerlerin direksiyon eğitimi sil baştan almaları gerekiyor.

SINAV ÜCRETİ 70 LİRA  

Kursiyerin  yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecek.  Direksiyon sınavına girecek olan kursiyerler girecekleri her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 70TL MTSKS ücreti yatıracaklar.


  • DİREKSİYON SINAVINDA YAPILMASI GEREKENLER


    Koltuk ve ayna ayarlarını yap. Emniyet kemerini tak.
    Vites kolunu boşa al. Kontak anahtarını çevirerek aracını çalıştır.
    Debriyaj pedalına basarak vitesi Bir'e al.
    Aracın kalkış yönüne doğru sinyalini ver, El frenini indir.
    Hareket edecek olan aracının debriyajını yavaş yavaş gevşeterek hafif gaz vererek kalk.
    Gaz pedalına bas, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vites kolunu İki'ye al.
    U dönüşü yapmak için gazı kes vites kolunu bire al dönüş yapacağın yöne doğru sinyalini ver, orta dikiz aynandan aracının arkasına bak yol müsait ise dönüşünü yap.
    U dönüşü bitiminde direksiyon hâkimiyetini bozmadan yolun sağ şeridini takip et.
    Aracı (sağa) yanaştırırken sağ sinyalini ver.
    Duruşlar (Park) için debriyaja bas geri görme aynasına bak müsaitse frene bas.
    Aracı terk etmeden önce vites kolunu boşa al emniyet kemerini çıkar ve El frenini çek.
    Aracı terk ederken vitesi 1 e alın.
    Araçtan inerken sol aynayla arkanı mutlaka kontrol ederek çık

Yorumlar