DGS Sonuçları Açıklandı! Tercihler Ne Zaman Yapılacak?

Önlisans mezunlarının lisans eğitimi görmek isteyenlerin girmiş oldukları 2016 DGS sonuçları 24 Eylül'de açıklandı. Dikey Geçiş Sınavı Sonuçların açıklanmasıyla rahat bir nefes alan öğrencileri şimdi de dgs tercih yapma telaşı sardı.

Lisans eğitimi almak isteyen iki yıllık üniversite Meslek Yüksekokulu son sınıf ve mezunlarının girmek zorunda oldukları DGS sınavının sonuçları 24 Eylül Cumartesi günü açıklandı. 21 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen sınavın sonuçlarının gecikmeli olarak açıklaması sonuç bekleyen öğrecilerin tepkisine neden oldu. Öğrenciler sınav sonucunun bir an önce açıklanması için sosyal medyadan açmış oldukları hastaglerle seslerini ÖSYM'ye duyurmaya çalıştılar. Öğrencilerin heyecanlı bekleyişi bugün son buldu. Açıklanan DGS sonuçları ile sınavla ilgili istatistiki veriler ise şöyle; Sınava başvuran 363.094 bin adaydan 36 bin 201'i sınava katılım sağlamadı. 187 adayın sınavı ise çeşitli sebeplerden dolayı sınavı geçersiz sayıldı. Sınavda puanı hesaplanan adayların 152 bin 693'ü sayısal, 74 bin 219'u sözel, 326 bin 661'i ise sınava eşit ağırlık puan türünde girdiler. Öğrenciler, dgs sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet adresine giderek T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. DGS Tercihleri için ÖSYM'den henüz bir tarih yayınlamadı. Tercihler başladığında ösym'nin duyurular sayfasından ya da ÖSYM aday işlemleri (AİS) sayfasından erişim sağlanacaktır.

SONUÇLAR AÇIKLANDI SIRA "DGS TERCİHLERİ"NDE

Sonuçların gecikmeli de olsa açıklanmasından sonra şimdi de adayları tercih telaşı sardı. ÖSYM tarafından 2016 DGS Tercih işlemleri için bir tarih açıklanmadı. Öğrenci Aday İşlemleri (AİS) üzeriden gerçekleştirilecek olan okul tercihleri daha önce yayınlanan 2016 DGS Başvuru Kılavuzunda bulunan Tablo 2 bölümünden yapılacak.

DGS TERCİHLERİ TARİHİ AÇIKLANDI

DGS sonuçlarının hafta sonu açıklanmasından sonra Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından adayların büyük bir heyecanla bekledikleri DGS Tercihlerinin de tarihi belli oldu. Kısa bir süre önce ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden  yapılan açıklamaya göre; 2016 DGS tercih işlemleri, 30 Eylül 2016 tarihinde başlayacak ve 7 Ekim 2016 tarihinde sona erecek. Okul tercihi yapacak olan adaylar tercihlerini bireysel olarak ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) https://ais.osym.gov.trinternet adresinden elektronik ortamda yapacaklar. 2016-DGS Tercih Kılavuzu ve tercih işlemleri 30 Eylül 2016 tarihinde adayların erişimine açılacaktır. 

 

SINAV SONUÇLARI SONUC ÖSYM'DE

Önlisans mezunları tarafından merakla beklenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınav sonuçları açıklandı. Sonuçların nasıl öğrenileceğiyle ilgili ÖSYM tarafından yapılan açıklamada “21 Ağustos 2016 tarihinde uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (2016-DGS) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Öğrenciler, sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.trinternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler." denildi.

1 YIL GEÇERLİ OLACAK

Açıklanan Dikey Geçiş Sınavının sonuçları sadece 2016-2017 öğretim yılı için yapılacak yerleştirme için geçerli olacak. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilecek. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri 2016 DGS Kılavuzu Tablo-2’de yer almaktadır. Lisans eğitimi için tercih yapacak olan adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları gözönünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.

SINAV SAYISAL VERİLERİ

TERCİHLER TABLO 2'DEN YAPILACAK

Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra sınav puanlarını öğrenen adaylar, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin resmi internet sitesi http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adaylar, yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. 2016 DGS kılavuzuna 2016 Dikey Geçiş Sınavı "KILAVUZLAR" bölümünden erişebilrisiniz.

* DGS Tercih işlemleri ile ilgili bilgiler 2016 Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) Kılavuzun'dan alıntılanmıştır. 

 

YERLEŞTİRME OKUL KONTENJANLARINA GÖRE 

Tercih yapan adayların yerleştirme işlemi, adayların 2016-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

EK YERLEŞTİRME BOŞ KALAN KONTENJANLARA 

Dikey Geçiş Sınavı Sonuçlarına göre yapılacak olan yerleştirme işlemi sonrasında adayların çeşitli nedenlerden dolayı tercih etmemesi ya da yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması sebebiyle boş kalan kontenjanlar için gerekli görüldüğü takdirde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararı ile ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılabilmektedir. Ek yerleştime uygulamasından yararlanmak isteyen adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında başvuru yapabilecekler. Ek yerlleştirme ile ilgili bilgilere ÖSYM'nin İnternet sitesinden ulaşılabilir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacakolup, sonuçların açıklanmasından sonra adayların sonuç belgelerinde belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirme için adaylardan yerleştirme ücreti alınmazken, yapılan sınav sonucuna bağlı olarak daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.

DGS'de sistemi adaylara kendi alanlarının devamı niteliğinde olan bölümlere geçiş hakkı tanıyor. Bu programlardan bazıları şöyle;

ADALET:

Hukuk

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ:

Elektrik, Elektrik-Elektronik, Enerji Sistemleri, Fizik, Nükleer Enerji mühendislikleri.

ANESTEZİ:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

AŞÇILIK:

Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi

BALON PİLOTLUĞU:

Pilotaj

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ:

Basın ve Yayın, Fotoğraf ve video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, iletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve iletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler

ÇOCUK GELİŞİMİ:

Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği

DEĞİRMENCİLİK:

Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi

DİYALİZ:

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

FİZYOTERAPİ:

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK:

Fotoğraf, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Sanatlar ve İletişim, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

İLK VE ACİL YARDIM:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ:

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

Yorumlar