Devletin doğum yapan annelere verdiği destekler

Günümüzde çalışan kadınların iş ve ev arasında bir tercih yapmak istememesi devletin annelere olan desteğini de artırıyor. Ajanshaber de devletin doğum yapan annelere verdiği destekleri sizin için araştırdı.

Türkiye'de annelere olan destekler devam ediyor. Evi ve işi arasında herhangi bir tercih yapmak istemeyen anneler için devlet destekleri de her geçen gün artıyor.Doğan çocuk sayısına göre artarak verilen doğum yardımı parası ile annelere hem izin hem de para desteği zaten yapılıyordu. Bunlara ek olarak Devletin doğum yapan annelere verdiği destekler ise devam ediyor. Doğum yapan ve çalışmakta olan annelere aynı anda 4 destekten yaparlanma hakkı verildi fakat çalışmayan annelerde 2 devlet desteeğinden yararlanabilecek. Ajanshaber sizin için Devletin doğum yapan annelere verdiği destekleri araştırdı. 

YARIM GÜN ÇALIŞMA DESTEĞİ

2018 yılı itibariyle çalışan anneler doğum yaptığında yarım gün çalışarak tam maaşla çalışabilecek.Öncelikle işçi olarak çalışan annelere verilen bu destek sonrasında memur olarak çalışan annelerede verilecek. Anneler yarım gün çalışma desteğinden çocukları okula başlayana kadar faydalanabilecek. İstedikleri zaman da tam gün çalışmaya başlayabilecek.

ÇOCUK PARASI

Devlet doğan her çocuk için çocuk parası veriyor. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğan her çocuk için bu destek devam ediyor.Çalışma şartı olmadanannelere devlet tarafından yapılan çocuk parası desteğiyle ilk çocukta 300, ikinci çocukta 400, üçüncü ve sonraki her çocukta 600 tl her anneye ödeniyor.

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Doğum yardımını yapacak olan makam Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Başvuruları aşağıda belirtilen makamlara yapacaksınız. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezlerine yapacaktır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilir. Başvuruları bizzat yapabileceğiniz gibi, posta yada kargo vasıtası ile de yapabilirsiniz.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ

Çalışan anneler doğum nedeniyle çalışamadıkları dönemler için bu desteği alıyor. Çalışan anneler doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere iş görmezlik ödeneği desteğinden 16 hafta boyunca yararlanabiliyor. Çoğu gebelikte ise bu ödenek 18 haftaya ulaşıyor. Asgari ücretle çalışan ve 16 hafta iş görmezlik ödeneği desteğinden faydalanan anneler devletten 4 bin 424 tl alabiliyor. Bu ödeneğin hesaplanmasında ayakta ve yatarak tedavi oranları baz alınıyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ DESTEĞİ

Çalışan ve çalışmayan tüm annelere verilen emzirme ödeneği desteği ile 133 tl ödeme yapılıyor. 2018'den itibaren yenilenen ödeme 149 tl. Bu destek her sene ocak ayında yeniden düzenlenerek gün geçtikçe artıyor. Çalışan annelerin kendisine, çalışmayan annelerin ise SSK ve Bağ-kur memuru olan eşlerine ödemeler yapılıyor.

BAKICI PARASI 

Devlet çalışan annelere 2018 yılında da bakıcı desteğinde bulunuyor. Bakıcı parası olarak ülkemizde uygulanan bu destek henüz pilot il aşamasında. Pilot il olarak belirlenen İstanbul, Ankar, İzmir ve Bursa'da yaşayan ve sigortalı çalışan annelere 300 Euro'dan başlayarak 400 Euro'ya kadar ödeme yapılıyor.

BÜYÜKANNE TORUNA BAKMA MAAŞI ŞARTLARI

Çalışma Bakanlığı'nca yapılan açıklamada torununa bakamayan büyükanneler olduğu için yaş sınırı gelmesi şartı belirtildi. Bir dakika yerinde durmayan çocukların peşinde koşturmak zor bir iş. Bu sebeple 70 yaş üstü olmayacak şekilde ayda 1500 tl verileceği belirlendi. Yardımlarda suistimale karşı Bakanlık: "Annelerde bir yıllık geriye dönük çalışma şartının da aranacağı belirtildi.

DOĞUM YARDIMI PARASI NEREYE YATAR?

Başvurunuzdan sonra size yapılacak yardım parası banka hesabınıza değil, PTT’ye adınıza yatırılacaktır. Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar. Ve sadece anne çekebilir.

Yorumlar