Devlet vergi almayacak, sigara 3 lira olabilir!

Sigaradan alınan 5.6 liralık vergi devlet tarafından alınmayacağı Resmi Gazete'de yayımlandı. Şirketler isterlerse bir paket sigarayı 3 tl'den satabilir.

Sigaradan alınan 5.6 liralık vergi devlet tarafından alınmayacağı Resmi Gazete'de yayımlandı. Şirketler isterlerse bir paket sigarayı 3 tl'den satabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) değişikliğine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Sigara paketinin 7 liradan daha az satılmasını önlemek için paket başına 5.6 lira asgari maktu vergisi alınıyordu. Verginin sıfırlanması ile birlikte şirketler isterlerse paketi 3 liradan satabilecek.

Tütün içeren sigaralar ile diğer tütün mamullerinin ÖTV'sinde değişşiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre  sigaradan alınan yüzde 63'lük nispi ÖTV oranı yüzde 67'e arttırıldı. Böylece  sigara fiyatlarının 7 lira ve altına düşmesini önlemek için uygulanan paket başına 5.6 liralık 'asgari maktu vergi' alınmayacak. Paket başına alınan 42 kuruşluk maktu vergi alınmaya devam edilecek.

Asgari Maktu Vergi neden vardı?

Bu karara göre sigara satışlarındaki ücret oranı düşürülebilir hale geld. Sigaradan bugüne kadar 3 ayrı ÖTV alınıyordu. Sigara satışlarında fiyat nispi vergi, asgari maktu vergi ve maktu vergi hesaba katılıyordu.

Asgari maktu vergi Maliye ile sigara firmaları arasında yaşanan zam savaşı sebebiyle alınıyordu. Maliye'nin nispi ÖTV oranını artırınca sigara şirketleri fiyatları düşürmüş ve Maliye ciddi vergi kaybına uğramıştı. Bu zararı ortadan kaldırmak üzere bu vergi getirilmişti. Yeni düzenleme sonucunda sigaranın ucuzlamasını ve devletin vergi kaybına uğramasını önleyen vergi sıfırlandı. Bu nedenle büyük kayıp yaşanacağı için bu vergi seçimlerden sonra geri getirebilir.

 

 

 

Yorumlar