DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk görevinden istifa etti

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın özel olarak seçtiği, terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Temsilcisi Brett McGurk'un istifa ettiği gözlemlendi.

ABD'de yankı uyandıran haberde, DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, ABD Dışişleri Bakanlığındaki görevinden skandal sebeple ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda özel olarak görüştükten sonra Trump, Suriye'den resmi olarak ayrıldıklarını bildirmişti. Bunun ardından Amerika'da fikir ayrılıkları kaçınılmaz oldu. Temsilci Brett McGurk'un bakanlıkta yaptığı toplantıda, Suriye'den ayrılmanın mantıksız olduğunu söylediği kaydedildi. Özel Temsilcinin, Trump'un kararının ardından bu fikri olumsuz bulduğu gerekçesiyle istifa mektubunu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya verdiği açıklandı.

İstifa mektubunda bazı konulara değinen McGurk, DEAŞ'ın bölgede aktif olarak yer aldığını ve bu terör örgütünün tam olarak temizlenmediğini vurguladı. Ani çekilme kararının örgüte güçlenme fırsatı doğuracağını savundu.

McGurk, atandığı görev boyunca YPG/PKK'nın komutanlarıyla verdiği pozlar ve çarpıcı açıklamalar ile gündeme gelmiş Türkiye'de çokca tepki görmüştü.

Yorumlar