Darbenin siyasi amacı: Sisi modeli diktatörlük

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili her gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkarken, darbeden sonra nasıl bir siyasi düzen kurulacağı ile ilgili henüz bir belgeye ulaşılamadı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra bir takım karanlık noktalar kalsa da darbenin gelişimi ve darbe sürecine nasıl gelindiğiyle ilgili tablo yavaş yavaş şekillenirken, son olarak 16 Temmuz sabahından itibaren uygulanacak sıkıyönetim planları ortaya çıktı. Tüm bu gelişmelere rağmen henüz darbeden sonra nasıl bir siyasi düzen kurulacağı, hükümetin, Meclis’in yerine hangi yapılar getirileceğine dair hiçbir bilgi ya da belgeye ulaşılamadı.

Darbe girişiminin başarılı olması halinde 16 Temmuz sabahı Türkiye'de oluşacak siyasi tabloyla ilgili Yalçın Akdoğan "Bunlar her şeyi yıkmak, hükümeti değil devleti devirmek ve tamamen kendi hâkimiyetlerini, esaret rejimi kurmak istiyor. Hesap bu. Bir Başbakan atayacağız, Meclis tekrar şu tarihte açılacak... Böyle birşey olmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Fetullah Gülen'in Humeyni gibi Türkiye'ye gelmek istediğini açıkladı.

Darbe girişimi başarılı olsaydı, FETÖ'nün siyasi planının ne olacağıyla ilgili AjansHaber'e önemli değerlendirmelerde bulunan gazeteci Oral Çalışlar, Batı ile ilişkilerin sürdüğü bir askeri yönetimin kurulacağını belirterek, "15 Temmuz’daki darbe girişimi eğer başarılı olsaydı, muhtemelen Mısır’daki Sisi’ye benzer bir diktatörlük kuracaklardı" dedi.

İşte Gazeteci Oral Çalışlar’ın AjansHaber’e yaptığı açıklamalar;

BİR DİKTATÖRLÜK KURACAKLARDI

15 Temmuz’daki darbe girişimi eğer başarılı olsaydı, muhtemelen Mısır’daki Sisi’ye benzer bir diktatörlük kuracaklardı. Ama kesinlikle Türkiye’de iktidarı tamamıyla ele geçirmeleri, elde tutmaları mümkün değildi. Onun için darbeyi başarabilselerdi,  kuracakları diktatörlüğü ayakta tutabilmek için karşılarında direnecek olan halk ve siyasi iradeye karşı bir savaş yürüteceklerdi. Türkiye büyük  bir ihtimalle iç savaşa sürüklenecekti ve Ortadoğu’nun içinde bulunduğu kanlı tablonun bir benzeriyle karşı karşıya kalabilirdik.

BATI’YA BAĞLI, ASKERİ BİR YÖNETİM

Hem Batı’ya bağlıyız diyecekler, hem Batı ile ilişkileri bir yanda iyi tutacak hem de Türkiye’deki direnci bastırabilecek bir askeri yönetim kurmayı planlıyorlardı.

FETULLAH GÜLEN TÜRKİYE’YE DÖNECEKTİ

Fetullah Gülen darbe başarılı olsaydı büyük ihtimalle Türkiye’ye dönecekti. Daha önce 17-25 Aralık operasyonları döneminde ben “Humeyni gibi gelebilir mi?” diye yazmıştım, bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da aynı ifadeleri kullanıyor. Ancak hiçbir zaman Gülen’in Humeyni gibi ülkeye gerebileceğini düşünmemiştim, düşünmüyorum. Ne konuştuğu belli olmayan, tuhaf hareketlerde bulunan bir insan bir kesimi etkileyebilir, liderlik yapabilir ama bütün toplumun liderliğini yapamaz. Türkiye o kadar ilkel ve geri bir ülke değil.

DARBECİLER SADECE BİR ŞEYİ HESAPLAYAMADI

Türkiye’de gelişmişlik düzeyi, siyasi tecrübesi, güvenlik güçleri  ve parlamenter yetenekleri itibariyle böyle bir darbenin mümkün olmadığını geçtiğimiz süreçte net olarak gördük. Çünkü en ince ayrıntısına kadar mükemmel olarak hazırlanmış bir darbe girişiminden başarıyla çıktı. Darbeciler her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesap etmişler ama Türkiye’de darbeye karşı oluşan bilinç ve darbe karşıtı havanın yarattığı gücü hesaplayamamışlar. Bunu hesap etmedikleri için kaybettiler. Bu kadar hazırlığa ve plana rağmen kazanamadılarsa, bundan sonra da kazanamayacaklardır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar