Darbecilerin cezası ne olacak? İdam mı, vatandaşlıktan çıkarma mı?

15 Temmuz girişiminin ardından başlayan soruşturma idam cezasını da gündeme getirdi. Hükümet Anayasa’da yapılacak değişiklikle idam cezası yerine ‘vatandaşlıktan çıkarma’ cezası üzerinde çalışacağının sinyallerini verdi.

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında gözaltına alınan FETÖ mensuplarına idam cezası verilmesi konusu yüksek sesle dile getiriliyordu. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, idam yerine vatandaşlıktan çıkarma cezası olabileceğini söyledi. Yazıcı, “İdam cezasının çok düşünülmesi lazım. Bizim adli mekanizmamızın çok şeffaf işlemesi lazım. Uygulanan bir cezada bir adli hata varsa idam cezası ise geri dönüşü yok. İdam cezası olsaydı Balyoz'da yargılananlara idam cezası verilecekti. Biz onları asmış olacaktık. Karmaşık bir konu.  Belki vatana ihanet gibi belli suçları kapsayacak şekilde düşünülebilir “ dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın darbecilere vatandaşlıktan çıkarma cezası önerisini AjansHaber’e değerlendiren Avukat Cesim Parlak, vatandaşlıktan çıkarma konusunun yurt içinde bulunan hükümlüler ve yurt dışında bulunan hükümler arasında farklılık gösterdiği söyledi. Parlak, yurt içinde bulunanlar için bu cezanın getirilmesinin Türkiye’yi uluslararası hukuk nezdinde lekeleyebileceğini ifade ederken yurt dışına kaçan suçlular için vatandaşlıktan çıkarılma cezasının verilebileceğini ifade etti.

İşte Avukat Cesim Parlak'ın AjansHaber’e yaptığı değerlendirdi:

Avrupa Birliği sürecinde ilerlediğimiz için idamı geri getiremeyiz. FETÖ örgütü mensuplarının darbe girişiminde olduğu kesinleştikten sonra vatandaşlıktan çıkarılma önerisine baktığımızda, çağdaş ceza hukuku ilkelerine aykırıdır. Bu durum ceza hukukunun kavramları içerisinde değildir.

“YURT DIŞINA KAÇANLAR İÇİN VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA CEZASI GELEBİLİR”

Vatandaşlıktan çıkarılma konusu ancak bir kanunla olabilir. Kanun çıksa bile anayasada ‘vatandaş, vatandaşlıktan çıkarılamaz’ şeklinde bir kural var. Hain de olsa, ihanet etmiş de olsa cezalandırma metodu olarak çağdaş bir metot değil. Vatandaşlık kanununda, yurt dışında yaşayıp yurt dışında Türkiye aleyhine faaliyette bulunmaktan dolayı bir mahkûmiyet halinde vatandaşlıktan çıkarılma düzenlemesi yapılabilir.

“YURT İÇİNDEKİ ÖRGÜT MENSUPLARINA VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA CEZASI GELMESİ TÜRKİYE’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKABİLİR”

Yurt içinde bu örgüte üye olduğu için mahkûm edilmesiyle vatandaşlıktan çıkarılabilmesi tartışılabilir ama düzenlemeyle söz konusu olamaz. FETÖ örgütünün üyelerinden yurt dışına kaçanlar için, gelip ifade vermeyip, yargının önüne çıkmayanlar için bir düzenlemeyle ceza gelebilir. Yurt içinde kalıp burada yargılamalara katılanlar konusunda vatandaşlıktan çıkarma konusunda düzenleme yapılamaz. Hukuken mümkün değil, yapılacak düzenleme de genel hukuk ilkelerine aykırı olacağı için Türkiye’yi zor durumda bırakır.

Yurt dışına kaçmış ve hiçbir şekilde mahkemeye gelmeyenler hakkında bir yasal düzenlemeyle vatandaşlıktan çıkarma cezası getirilebilir.

Anayasada bazı değişiklikler yapılıp yurt içinde kalan FETÖ mensupları için de bu ceza çıkartılabilir, mümkündür. Yasama yetkisi tamamen TBMM’ye ait olduğu için her türlü yasa düzenlemesi yapılabilir ama bu düzenlemenin uluslararası hukuk nezdinde Türkiye’yi zor durumda bırakabilir. Bence Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir yola gidilmesini kabul etmez.

“TÜRKİYE’NİN HAKLI MÜCADELESİNİ LEKELEYEBİLİR”

FETÖ terör örgütüyle Türkiye’nin haklı mücadelesini bu karar hukuk nezdinde lekeleyebilir. Uluslararası dengeler, uluslararası ilişkiler anlamında Türkiye’yi hem AB nezdinde hem BM nezdinde zor durumda bırakabilir.

“ALABİLECEKLERİ EN AĞIR CEZA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE MAL VARLIKLARINA EL KONMASI”

Uluslararası hukuk nezdinde baktığımız zaman darbe girişiminde bulunanların alabilecekleri en ağır ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Darbe teşebbüsü sırasında kamu mallarına verdikleri zarardan dolayı mallarına el koyma cezası da olabilir. Yurt dışında olanlar için de vatandaşlıktan çıkarılması cezası olabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar