Darbe tesadüfü: Erdoğan da Menderes gibi Moskova’ya gidecekti

15 Temmuz darbe girişimi bir yönüyle de dikkatleri çekti. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeldiği bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’da tıpkı merhum Başbakan Adnan Menderes gibi Rusya’ya gidecekti…

AjansHaber / Özel

Türkiye 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte yeni bir döneme girdi. Darbe girişiminin ardından pek çok alanda yeni düzenlemelere gidildi. TSK kadrolarında çok önemli görevden almalar ve değişiklikler beklenirken aynı şekilde devlete ait kurum ve kuruluşlarda da çok önemli değişimlerin yaşanması bekleniyor. Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminde, içeride yaşanan birçok problemin üstesinden başarıyla geliyor aynı zamanda da gerek komşularıyla gerekse müttefikleriyle ilişkilerini hem siyasi hem de ekonomik olarak güçlendireceği bir döneme giriyordu.

TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİNİ ÖNLEMEK İSTEDİLER

Özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya-Türkiye ilişkileri gerilmiş ve gelişmekte olan ilişkiler durgunluk sürecine girmişti. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminden önce Türkiye-Rusya ilişkileri normalleşme sürecine girmişti. Tam da bu süreç başlamışken hain odaklar Türkiye’nin güçlenmesini ve yeniden kalkınıp, yakaladığı büyüme ivmesini sona erdirmek maksadıyla 15 Temmuz gecesi darbeye teşebbüs ettiler.

BÜYÜK BENZERLİK

Tüm bu gelişmelere bakıldığında çok çarpıcı bir detay da göze çarpıyor. Eğer 27 Mayıs 1960 darbesi olmasaydı dönemin Başbakanı Adnan Menderes de Moskova’ya gidecekti. Adnan Menderes, Başbakanlık koltuğunda oturduğu süre boyunca Batı’dan destek bulamamış ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerini güçlendirme konusunda bir yol haritası izlemişti.

BATI DÜNYASI 1960’TA NEYSE BUGÜN DE O!

Türkiye, 1960 darbesi öncesi de uzun süreli ekonomik olarak bir yapılanmaya gitmişti. 1950’lerde Adnan Menderes’in başlattığı kalkınma projeleri başarılı bir şekilde ilerliyordu. Merhum Başbakan Menderes, ülkesinin daha iyi bir hale gelmesi için önceliğini Batı’ya çevirmiş ve gelişmekte olan ülkesi için destek istemişti. Ancak Türkiye’nin tek çıkar yolu Batı değildi, Menderes de bunu bilerek dönemin Rusya’sı (S.S.C.B) ile ilişkilerini güçlendirmişti ve Moskova’ya ziyaretlerde bulunmaya hazırlanıyordu.

1960 YILINDA DA RUSYA İLE İKİLİ İLİŞKİLER GELİŞİYORDU

27 Mayıs darbesi öncesi şimdi günümüzde de olduğu gibi Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler gelişiyordu. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes 1960 darbesi olmasaydı hem kredi imkânlarını değerlendirmek hem de sanayi hamlesi için Moskova’ya ziyaretlerde bulunacaktı. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yeniden güçlendiği, ekonomik, sosyal ve siyasi olarak güçleniyordu.  Uçak kriziyle başlayan gerginlik son bulmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da buzların erimesinin ardından Moskova’ya seyahat gerçekleştirecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da tıpkı Adnan Menderes gibi Moskova’ya ziyareti öncesi böyle bir darbe girişiminin yaşanması hainlerin Türkiye üzerindeki kötü emellerinin yalnızca bugün değil, geçmişten gelen bir gerçek olduğunun da adeta kanıtı oldu.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar