Darbe girişiminin merkeziydi! İşte Akıncı Üssü'nün yeni ismi...

15 Temmuz darbe girişiminde darbecilerin merkez olarak kullandığı Akıncı Üssü'nün ismi Mürted olarak değiştirildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olan Ankara’da Kazan İlçesi'ndeki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın ismi değiştirildi. Akıncı Üssü'nün yeni adı Mürted oldu. Akıncı üssü ayrıca 'meydan komutanlığı' seviyesine düşürüldü. Akıncı Üssü, 1995 yılından önceki ismi olan Mürted'e geri döndü.

ÜÇ F-16 FİLOSU KAPATILDI

OHAL kararları çerçevesinde Akıncı Hava Üssü’nde bulunan üç F-16 filosu kapatıldı. Akıncı’daki 141, 142 ve 143’üncü filolara ait 60’a yakın F-16, Konya, Merzifon (pisti tamirde olduğu için filolar Erzurum’da) ve Eskişehir’e gönderildi. Tugay seviyesinde olan ve komutanı tuğgeneral olan üs, hava meydanı seviyesine düşürüldü. Böylelikle üssün yeni komutan rütbesi de albaya düşürüldü. Hava meydan komutanlıklarında filo bulunmuyor. Sadece intikal edildiğinde diğer filolar tarafından kullanılıyor.

HAVACILIK TEKNOLOJİ MERKEZİ OLARAK DA KULLANILACAK

Üssün sınırlarında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesisleri bulunuyor. Akıncı’nın hava meydanı statüsüne çevrilmesiyle birlikte üssün aynı zamanda havacılık teknoloji merkezi olarak da geliştirilmesi, bir test merkezi haline gelmesi de planlanıyor. Halen TAI’nın tasarladığı Hürkuş, T-129 ATAK helikopteri ve ANKA İnsansız Hava Araçları’nın testleri burada gerçekleştiriliyor.

Bölgede kurulacak havacılık organize sanayi ile burada imal edilecek parçaların Mürted üzerinden taşınması hedefleniyor.

DARBE GECESİ F-16 AKINCI ÜSSÜ’NDEN HAVALANMIŞTI

15 Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi İstanbul ve Ankara üzerinde alçak uçuş yapan F-16’lar Akıncı Üssü’nden kalkmıştı. Yine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da Akıncı Üssü’ne getirilmişti.

 

Yorumlar