Darbe girişimini telsiz üzerinden bildirmişler

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin 534 kişinin yargılandığı davada sanık eski Astsubay Meydancı, cuntacıların darbe girişimini ilk olarak telsiz üzerinden bildirdiğini söyledi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı ile eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık eski Astsubay Muhammed Mert Meydancı'nın savunmasıyla başladı.

Karargah nöbetinde bulunduğu sırada telsizden "TSK yönetime el koydu" şeklinde bir anons geçildiğini aktaran Meydancı, telsizi kimin kullandığına ilişkin bilgisi bulunmadığını savundu.

Televizyondan darbe girişimini haberlerini izledikten sonra işin aslını öğrendiklerini dile getiren Meydancı, ilerleyen saatlerde çatışma sesleri gelmeye başladığını, darbecilerin karargahı bombalayacağını zannettiğini ifade etti.

Korunmak için cephaneliğe girdiklerini, sabaha kadar burada kaldığını öne süren Meydancı, mühimmat dağıtımına ilişkin, "O gece getirilen mühimmatları alıp kaydını işlemekten başka bir şey yapmadım. Ayrıca getirilen götürülen mühimmatları sorgulama gibi bir yetkim yok. Pars planını duymadım, bu kapsamda bir evrak hazırlamadım." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağırısı üzerine babasının darbecilere karşı mücadele etmek için Atatürk Havalimanı'na gittiğini belirten Meydancı, bu görüntülerin dava dosyasında yer aldığını söyledi.

Darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra tutuklandığını anlatan Meydancı, FETÖ üyesi olmadığını iddia ederek tahliye talebinde bulundu.

"REAKSİYON SÜRESİ ÖLÇÜLECEKTİ"

Sanık Hasan Hacıköylü de bölük komutanı Yüzbaşı Burak Ercan'ın alarm tatbikatı yapılacağını, bunun için herkesin hazır olması emrini verdiğini belirtti.

Ercan'ın tatbikat günü ikinci timin komutan konutlarının bulunduğu 25 nolu nizamiyede nöbetçi olmasını istediğini aktaran Hacıköylü, tatbikat kapsamında birliğin alarma karşı reaksiyon süresinin ölçüleceğinin kendilerine söylediğini ifade etti.

Tatbikat için alarm verildiği anda belirlenen görev yerine gittiklerini söyleyen Hacıköylü, Üsteğmen Mennan Yeşilbaş'ın timdeki uzmanları nöbet noktalarına dağıttığını anlattı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı lojmanı yakınındaki kulübede nöbet tutuğunu dile getiren Hacıköylü, sabah saatlerine kadar burada kaldığını, darbe girişiminde yer almadığını savundu.

Hacıköylü, nöbetteyken bir arkadaşının kendisine internetten haberlere bakması için mesaj attığını, haberlerden TSK'nın yönetime el koyduğuna ilişkin bilgileri okuduğunu ifade etti.

Yanındaki arkadaşlarıyla bu duruma tepki gösterdiklerini öne süren Hacıköylü, nizamiyede giriş ve çıkışlara ilişkin bir görev almadığını, burada yaşananlardan sorumlu olmadığını iddia etti.

Bu durumunun iddianamede de yer aldığını söyleyen Hacıköylü, çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın alıkonulmasına şahit olmadığını ileri sürdü.

"BENİM İŞİM NOTALARLA"

Astsubay Tahsin Atakan Koç, askerlik mesleğine yeni başladığını, bu sürede beylik tabancası dahi alamadığını belirtti.

Bando takımında görevli olduğunu, doldur boşalt istasyonunda gelen mühimmatların tasnif edilme görevinin verildiğini söyleyen Koç, yapılan bu işlemin tamamının tutanak altına aldığını aktardı.

Darbe girişiminin yaşandığı akşam evinde olduğunu, 17 Temmuz'a kadar bu konumunu koruduğunu ifade eden Koç, "22 yaşında bir astsubay olarak asıl işim, notalar ve müzik aletleridir. Hain darbe girişimiyle hiçbir işim yok." dedi.

"EMİR ÜZERİNE MÜHİMMAT DAĞITTIM"

Sanık eski Uzman Erbaş Yakup Kılıçkaya da Komutan Konutları Bölgesi Muhafız Komando Bölüğünde muhafız personeli olarak görev yaptığını söyledi.

Tatbikat olacağı için karargaha geldiğini savunan Kılıçkaya, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, kanunsuz bir emri yerine getirmediğini öne sürdü.

Bölük komutanı Yüzbaşı Burak Ercan ve Üsteğmen İsmail Kutluay Mıhcı ile aldıkları emir üzerine mühimmat dağıttıklarını belirten Kılıçkaya, "Emir gereği, komutalarımın da bulunduğu sırada bu eylemi gerçekleştirdim." dedi.

Yorumlar