Daha ileri gidersek kaybeden ABD olur!

Türkiye’nin Suriye’de Fırat Kalkanı operasyonu sürerken ABD’den akılları karıştıran açıklamalar geliyor.

TSK’nın Fırat Kalkanı operasyonu devam ederken ABD cephesinden her gün kafaları karıştıran farklı açıklamalar geliyor. Biden’ın Türkiye ziyareti sırasında, PYD’nin Münbiç’ten çekileceğini belirtmesine rağmen bu teyit edilmedi, tam tersine dün sabah saatlerinde örgütün kentte silah ve personel bakımından yığınak yaptığı ifade edildi.

Bu gelişmenin hemen ardından gün içinde bir de ABD’den açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, “IŞİD’in olmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez” açıklamasında bulundu. Bu açıklama akıllara Türkiye’nin YPG’ye yönelik topçu atışlarını getirdi. ABD’nin burada Türkiye’ye bir mesaj verdiği yorumları yapıldı.

Bu açıklamadan kısa süre sonra da yukarıdaki açıklamanın bir benzeri yapıldığı ve ek olarak “YPG'nin büyük oranda Fırat'ın doğusuna çekildiği görülüyor.” ifadesinde bulunuldu. Ancak bu sahada tam olarak teyit edilemedi.

Suriye cephesinde yaşananları ve açıklamaları AjansHaber’e değerlendiren Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ABD’nin açıklamalarının beklenmedik olmadığını vurgulayarak, daha da ileri gidilmesi durumunda kaybedenin ABD olacağını söyledi.

 Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD’NİN AÇIKLAMALARI BEKLENMEDİK DEĞİL”

Bu beklenmeyen bir şey değil. ABD bugüne kadar hep PYD-YPG üzerinde durdu. Bir kara gücü olarak onları önümüzdeki harekatlarda da kullanacağı her seferinde belli etti. Türkiye’nin de kırmızı çizgisi olarak bölgede güvenliğin sağlanması ve PYD-YPG’nin kantonal birleşmesinin önüne geçmek adına bir harekata giriştiğini ABD başta olmak üzere herkes biliyor. Biden bu çerçevede bıçağın kemiğe dayandığının farkında olarak PYD’nin geri çekilmesi için telkinde bulunduğunu söyledi.

uluç özülker ile ilgili görsel sonucu
Suriye cephesinde yaşananları ve bölgedeki aktörlerin açıklamalarını AjansHaber’e değerlendiren Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ABD’nin açıklamalarının beklenmedik olmadığını vurguladı.

“BÖLGEDE KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL”

PYD büyük ölçüde çekilmedi  ve bizimle çatışma noktasına geldiler. Burada çok karmaşık bir durum ortaya çıktı. Birincisi, YPG-PYD aynı zamanda Esad’ın da düşmanıdır. IŞİD’le tek çarpışacak güç olarak ortada durmaktadır. ÖSO gücü ile tek başına burada güvenliği sağlayıp Türkiye olmadan yayılmaya girebilecek durumda değildir. ÖSO, Türkmenler vs. aynı zamanda Esad’ın düşmanıdır. Bu bölgede kimin eli kimin cebinde belli değildir.

“ABD’NİN KARAR VERMESİ LAZIM”

ABD’nin sözleri mi, Türkiye’nin ihtiyaçları mı? Türkiye’nin değil, her şeyden evvel ABD’nin bir karar vermesi lazım. Türkiye’de IŞİD’in fiili düşmanı haline gelmiştir. Savaşarak bu ortaya koyulmuştur. Türkiye’nin de IŞİD’in yok edilmesinde kendine düşen rolü ve görevi üstleneceği bu operasyonla çok net bir biçimde ortaya çıkmıştır. Üstelik yurt içinde IŞİD’e çok daha fazla hedef olabilecek olan bir Türkiye’den söz ediyoruz.

“TÜRKİYE’NİN PYD’Yİ MUHATAP ALACAĞI AÇIKÇA ORTADADIR”

Amerika’dan gelen bu açıklamayı bu açılardan ele almak lazım. Putin, ‘Ben sesimi yükselteceğim ama siz devam edin’ diye bir cümle kurmuştu. Amerika’nın açıklamalarını da bu çerçevede ele alabiliriz. Burada PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi halinde, kantonların birleşmesi sorununun ortadan kalkmaması halinde, Türkiye’nin PYD’yi de muhatap alacağı net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

“DAHA İLERİ GİDERSE KAYBEDEN ABD OLUR”

IŞİD’le de savaşmaktadır Türkiye. Bütün bu koşullar altında Amerika’nın açıklamasının herhangi bir yerden yapılmış açıklaması gibi düşünürüm, daha ileri giderse kaybeden kendi olur. Zaten FETÖ konusunda açmazı var, burada da yeni bir açmazla kendi için daha büyük sorunların yolunu açar. Şahsen Amerika, Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye sorununun çözümü için yeni bir projelendirme olduğunun düşüncesindeyim.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar