Dağlık Karabağ’da çözüm kapıda mı?

Dün Saint Petersburg’da Rusya-Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununu çözüme kavuşturmak için bir araya geldi. Peki, bu görüşme bölgede uzun zamandan beri aranan barışa mı işaret?

Dağlık Karabağ’da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki son çatışmadan sonra bölgede tansiyon yükseldi. Azerbaycan ordusu kazandığı mevzileri korumak için orduyu sınır hattına yönlendirdi ve büyük ölçekli askeri tatbikatlar gerçekleştirmeye başladı.  Son gelişmeleri yakından takip eden Rusya, arka bahçesi olarak nitelediği Güney Kafkasya’da iki ülke arasındaki sorunu çözmek için adım attı. Dağlık Karabağ’ın çözüme kavuşturulması için Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan  dün Saint Petersburg’da bir araya geldi. Toplantıyı duyuran Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ 3 ülke devlet başkanı siyasi çözümde kararlı bir ilerleme sağlandığının vurgulandığı üçlü bir bildiri kabul etti. Dağlık Karabağ’da  görev yapan AGİT gözlemci sayısı artırılacak.” dedi.  

TASAM Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, “ABD, Rusya ve AB’nin içinde bulunduğu Minsk Grubu sorunu çözmek istemedi. Rusya, içinde bulunduğu durumdan dolayı Güney Kafkasya’da bir çatışma ortamının oluşmasını istemiyor.  Rusya, bölgede nüfuzlu ve sözü dinlenen bir ülke olmak istiyor. Görüşme masasında oturmalarında her ülkenin kendi çıkarı yatmaktadır.” İfadelerini kullandı.

TASAM Başkan Yardımcısı Bilan, Saint Petersburg’da gerçekleştirilen Dağlık Karabağ çözüm toplantısının görünen ve görünmeyen kısımlarını AjansHaber’e değerlendirdi.

“RUSYA KENDİ ÇIKARI İÇİN ADIM ATTI”

Genel çerçevede Rusya kendi çıkarları için birkaç bakımdan önemli görüyor. Rusya’nın ciddi sıkıntıları var. Ekonomik sıkıntılarının yanında Batı ile olan ilişkileri, NATO’nun Doğu Avrupa’da yeni askeri adımları, Türkiye ile olan ihtilaflı durum ve Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki çatışma bütün bunlar Rusya’yı rahatsız ediyor.

TASAM Başkan Yardımcısı Bilan, Rusya'nın Minsk Grubu’nun kilit üyesi olduğu belirtti.

“RUSYA GÜNEY KAFKASYA’DA NÜFUZ OLUŞTURMAK İSTİYOR”

Rusya, Minsk Grubu’nun kilit üyesi konumunda.  Minsk Grubu’nda daha önceden iradesini kullanmış olsaydı, bu sorun daha önceden çözüme kavuşturulurdu. Rusya işin gelmediği için iradesini kullanmadı. Asıl konu Rusya’nın Minsk Grubu ile arayı açmayı ve Batı ile olan ihtilaflı durumu daha da derinleştirmeyi istememesi. Rusya arka bahçesi olan Güney Kafkasya’da kendi sözünün geçtiği bir ortam oluşturmak istiyor. Bölgede nüfuzlu ve sözü dinlenen bir ülke olmak istiyor. Minsk Grubu’nda ABD, Rusya ve AB yer alıyor. Minsk Grubu’nun 2 ülke arasındaki soruna çözüm getirememesi irade eksikliği ve kötü niyetten kaynaklanıyor. Değişken parametreler var ve bu Rusya’nın adım atmasına neden oldu. Rusya açısından böyle görüyorum.

“GÜNEY KAFKASYA’DA ÇATIŞMA ORTAMI İSTEMİYOR”

Bu çözüm ortaklığına Rusya, Türkiye’yi dahil etmez. Bir tek Azerbaycan isteyebilir. Azerbaycan’ın isteğiyle hem Rusya hem de Minsk Grubu, Türkiye’yi dahil etmez. Lokomotif ülke burada Rusya ve güneyinde silahlı çatışmanın olduğu bir ortam olmasını istemiyor. Rusya, bölgede Rus nüfuzunun yerleşmesini ve tekrardan hakim olmak istiyor.  Ermenistan’la 45 senelik bir askeri anlaşması var. Bu çatışma ile Ermenistan’da bulunan üslerin tehlikeye girmesini istemiyor. Birçok faktör var. Rusya’nın teşvikiyle bu iki ülke masa başına gelmiş olabilir.

“TOPLANTININ AMACI HER ÜLKENİN KENDİ ÇIKARLARINI KORUMAK İSTEMESİ”

Rusya kilit ülke olduğu için bir yandan da çözüm anahtarını elinde bulunduruyor. Minsk Grubu çözüm getirmek istemiyor yoksa şuana kadar çözüm gelmişti. Azerbaycan üzerinden biz görüşmelere dahil bilgileri alabiliriz. Nüfuzunu kullanarak görüşmeyi gerçekleştirmiştir. Rusya’nın çıkarlarına oynayan bir girişim. Her ülkenin kendisine özgü çıkarları var. Azerbaycan son çatışmada Dağlık Karabağ’da Ermenistan mevzilerini ele geçirdi. Bu noktaları kaybetmek istemiyor. Ermenistan’da Rusya’nın kendi üzerlerindeki koruyucu şemsiyesini kaybetmek istemiyor.  Bu görüşme 2 ülkenin girişiminden kaynaklanmıyor. Eğer öyle olsaydı toplantı Saint Petersburg’da yapılmazdı. Ermenistan’la Azerbaycan bir süper gücün arabuluculuk yapması için bekliyordu. Rusya’nın etkinlik alanı Türkiye etrafında ve bu alanlarda sağlam adım atabilmek için ortam hazırlıyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar